Vajon melyik a legbiztonságosabb csevegőprogram?

Ma már nagyon kevesen használják az üzenetküldés régi nagy öregeit, az SMS-t és az MMS-t. Az okostelefonok térhódításával inkább a Facebook chat, az iMessage, a Viber és a WhatsApp a leggyakoribb kommunikációs csatornák. Az Electronic Frontier Foundation kíváncsi volt ezen programok védelméről, így letesztelte szinte az összes meghatározó csevegőprogramot, amit mobilon vagy számítógépen használunk különböző biztonsági kritériumok alapján.

BlackBerry Messenger / BlackBerry Messenger Protected
A szolgáltatást a piacon lévő hasonló azonnali üzenetküldő alkalmazások, mint a WhatsApp, vagy a Viber által uralta mezőnnyel szeretett volna versenypozícióba kerülni, mégsem nevezném kiemelkedően népszerűnek.
Az alapverzió ráadásul a teszt második legrosszabb elérhető eredményét produkálTa, ugyanis az üzenetek küldés közbeni titkosítását kivéve egyik kritériumnak sem felelt meg.
A BlackBerry Messenger Protected már egy fokkal jobb választás lehet, de még mindig nem az igazi: az ezzel küldött üzeneteket a szolgáltató sem tudja megnyitni és a dokumentáció tekintetében sem érte kifogás a fejlesztőket.

BBM

 

Facebook chat
A Facebook chat amilyen népszerű, a tesztből kiderült, olyan hézagos is a biztonsági előírások teljesítése terén. Az ezen a csatornán küldött üzenet ugyan titkosítottak, de a szolgáltató számára kivétel nélkül láthatóak. A fő pozitívuma a kód független ellenőrzése.

FaceTime és iMessage
Az Apple szolgáltatásainak nem meglepő az eredménye: kettő kivételével minden szempontból megfeleltek. Az egyik kivétel, hogy a kontaktok kiléte ellenőrizhetős, a másik pedig az, hogy a programkód nem elérhető bárki számára ellenőrzés céljából.

Facetime iMessage

 

Google Hangouts
A Google egyik csevegőszolgáltatása is azt a pontszámot kapta, amit a Facebook chat, így ezzel sem érdemes topszikret információkat megosztani ismerőseinkkel.

google-hangouts

 

Skype
A Microsoft által évekkel ezelőtt felvásárolt program teljesítménye is hagy maga után kívánni valót. A leginkább videóhívásokra kihegyezett szolgáltatás még az egyébként alapvetőnek számító független ellenőrzést sem tudja felmutatni. Cserébe az üzenetküldés közben használt titkosítás tekintetében nem volt panasz, elvileg még a szolgáltató sem fér hozzá az üzenetekhez.

WhatsApp
A Facebook által nem rég milliárdokért felvásárolt üzenetküldő alkalmazás is csak annyira biztonságos, mint a Facebook chat, vagy a Google Hangouts.

A teszten összesen hat alkalmazás teljesített hibátlanul, így ezek közül érdemes válogatni, ha valóban minden szempontból biztonságos információváltásra alkalmas programot keresünk
A teszt legjobb hat alkalmazása:
TextSecure, Silent Text, Silent Phone, Signal / RedPhone, Cryptocat, ChatSecure / Orbot
Ezek közül egyik sem olyan népszerű (vagy egyáltalán ismert) itthon, de érdemes utánanézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük