Manipulálják az App Store toplistáit! Eláruljuk, hogyan!

A fejlesztők álma felkerülni az App Store 100-as vagy akár 10-es toplistájára. Ez a vágy érthető, hiszen sok felhasználó csak a toplistákat nézegeti és onnan tölt le alkalmazásokat. Az App Store ranglistába bekerülni nem egyszerű, hiszen ehhez nagyon jó alkalmazást kell írni – vagy manipulálni a ranglistát.

app-store-toplista

A legtöbb, mobil alkalmazásokkal foglalkozó szakember bevallása szerint igen nehéz kitűnni az App Store csaknem két millió alkalmazása közül, így akinek alkalmazása mégis bekerül a Top-ba, már biztos, hogy nem írhatott rossz programot. A toplistára kerülésnek azonban van egy nem éppen tiszta módja is.

Már több alkalommal is felröppent olyan hír, hogy néhány, főként távol-keleti fejlesztő manipulatív úton juttatta fel alkalmazását a csúcsra. Ehhez használhatnak botokat, de több fejlesztő kapott ajánlatot, hogy megfelelő díjazás ellenében bekerülhet alkalmazása a Top 10-be vagy 5 csillagos értékeléseket garantáltak neki.

ot-csillag

A lenti kép pár napja látott napvilágot és tartja azóta lázban az internetet. A képen egy kínai hölgy egy nagy tábla előtt ül és az előtte lévő iPhone 5c telefonokat nyomogatja. A miértjére a választ a sajtó találgatásai szolgáltatják, szerintük ugyanis letölti az alkalmazásokat, majd törli azokat.

manipulaljak-az-app-store-toplistait

Ezt újra és újra megteszi, ezzel javítva az adott alkalmazás helyezését.

A kínai Taobao e-kereskedelmi oldalon az “app store ranking manipulation” kifejezésre keresve több tucatnyi találatot kapunk. Rengetegen kínálják szolgáltatásukat letöltésre vagy kedvező kommentelésre, amely persze a fejlesztők számára rendesen zsebbe nyúlós. A Top 10-be kerülés 70.000 RMB-be, azaz nagyjából 3 millió forintba kerül, ott tartani pedig 405.000 RMB-be, azaz közel 17.7 millió forintba fáj a csalásra is hajlamos fejlesztőnek. Az árak -megnyugtatóan – alkuképesek.

arlista-app-store-manipulalas

Amint az Apple rájön a manipulációra, minden további nélkül kizárja az adott fejlesztőt fejlesztői programjából. Életre szóló büntetés? Nem éppen, ugyanis a legfeljebb regisztrál más néven.

Te is csak a Top listás appokat nézegeted meg?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük