Az agy meghekkelése a következő mérföldkő?

Fotó: DARPA

Már elég sok minden meghekkelése kapcsán osztottunk meg hírt, de olyat még nem, amiben az emberi agyat veszik célba.

A DARPA Célzott Neuroplasztikus Képzés (Targeted Neuroplasticity Training – TNT) programjának célja az oktatási és stimulációs protokollok optimalizálása, amelyek gyorsítják a tanulás sebességét és maximalizálják a kognitív képességek hosszú távú megtartását. A program  a perifériás idegi stimulációt alkalmazza az agyi tanulási folyamatok felgyorsítására az agyi vegyi anyagok, mint például az acetilkolin, a dopamin, a szerotonin és a noradrenalin felszabadulása által. Lényegében az idegrendszert egyfajta edzésprogramba kívánják beépíteni és elsősorban a fegyveres erőkben szolgálók képességeit kívánják magasabb szintekre emelni.

Fotó: The Armageddon Times

A TNT program első része a neurális mechanizmusok feloldására szolgál, amelyek lehetővé teszik az ideg stimulációját az agyi plaszticitás befolyásolására, a második része pedig gyakorlatban alkalmazza a különböző tréningeken tanultakat.

A módszerrel alapvetően “letölthetünk” egy ismeretet, például egy új nyelvet, miután a tudatunkat a rendkívül fogékony, neuroplasztikus állapotba helyeztük. Ez egyébként a kisgyerekeknél jelen lévő funkció. Ha a tanulandó dolgot kellően izgalmasnak találják, aktiválódnak a középső agy érzelmi központjai és kiáradnak a neuroplasztikus hírvivőanyagok, ezáltal tanulnak villámgyorsan. A legkisebbeknél akár 2-3 percenként is szabadulhatnak fel ilyen vegyületek, miközben ez egy felnőtt esetében csupán évente 2-3 alkalom lehetséges.

Biztosak lehetünk, hogy hamarosan látványos eredményeket produkálnak, hiszen a DARPA az Egyesült Államok Védelmi Minisztréiumának kutatásért felelős, amolyan “őrült tudományok” részlege, ezáltal komoly szellemi és anyagi erőforrás áll mögöttük.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük