Ajánlott: így nézheted meg, hogy a Facebook a te adataidat is felhasználta-e!

Fotó: Money Compass

A Facebook botrány nem csillapodik, sokan Mark Zuckerberg felmondását követelik (kirúgni a Facebook vezért nem lehet). A közösségi oldal hétfőtől elkezdte kiértesíteni azokat a felhasználókat, akiknek profilját illetéktelenül használhatta fel a Cambridge Analytica brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég.
A Hírfolyamon keresztül kapott értesítés mellett mindenki le tudja csekkolni, érintett-e az ügyben. Ennek lépései  a következőek:

  1. Mobilon menj a jobb alsó, három vonallal ábrázoló menübe
  2. Itt válaszd a Súgó és támogatás, azon belül a Súgóközpont lehetőséget
  3. A keresőbe kezdd el beírni a “cambridge” szót

  4. Majd kopp a “Hogyan tudhatom meg, hogy az adataimat…” kezdetű bejegyzésre

Mivel a botrány súlyos felhasználói elégedetlenséget szült, a Facebook még igyekszik menteni a menthetőt és az adatvédelmi beállítások átláthatóbbá tételével próbálja a felhasználók bizalmát visszaszerezni. Egy külön oldalon ellenőrizhetjük, milyen alkalmazásokat használunk és ezen belül milyen információkat osztunk meg magunkról. Ezek azok az appok, amelyekbe legalább egyszer Facebook fiókunkkal bejelentkeztünk.

Nem csak ezek lecsekkolásra, de törlésére és az adataink hozzáférhetőségének visszavonására is lehetőségünk van. Ennek eléréséhez kopp a Beállítások és adatvédelem > Fiókbeállítások > Alkalmazások lehetőségre.

 

Ezen belül válaszd a Belépve a Facebookkal opciót.

Itt látod listázva az alkalmazásokat és itt tudod törölni is azokat.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) adatai szerint fejenként 41 184 dollárnyi büntetés szabható ki a Facebookra, ha jogosulatlanul kiadja valamely felhasználó személyes adatait harmadik félnek. A jelenlegi Cambridge Analytica botrány értelmében ez 7,1 billió dollárt jelentene. Nyilván ezt bevasalni szinte lehetetlen, úgyhogy nagy valószínűség szerint ennek egy része kerül megállapításra.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük