Egyetlen apró chipen keresztül férkőzött be Kína a 30 legnagyobb amerikai gigavállalat, köztük az Apple rendszerébe

“Egyetlen apró microchipen keresztül férkőzzött be Kína a 30 legnagyobb amerikai gigavállalat rendszerébe.” – adta hírül a Bloomberg. A kínai chip által meghackelt cégek között érintett az Apple és az Amazon is.

A Bloomberg szerint ázsiai gyártósorokat használtak fel rejtett, hardveres hátsó ajtók amerikai szerver alaplapokat készítő cég, a Supermicro áramköreibe történő behelyezésre.

A chip olyan pici, mint egy kihegyezett ceruza hegye, így teljesen észrevétlen marad.

Az apró chip képes kapcsolódni más olyan gépekhez, szerverekhez, ahol ez a microchip szintén jelen van és további intézkedéseket vagy kódokat végrehajtani, lefuttatni, felhasználva mindehhez az adott gép kapacitásait.

A jelentés szerint az Amazon akkor fedezte fel a hackelt hardvert, amikor az Elemental szoftvergyártó céggel közösen egy streaming szolgáltatáson dolgoztak.
Korábbi hírek szerint Kína már korábban is kísérletezett beszállítói láncon keresztül az amerikai cégek szervereihez való hozzáféréssel, például az Apple is talált már gyanús chipet a Supermicro szervereinek alaplapján még 2015-ben. A nyomozás jelenleg is folyik, már négy ázsiai gyártósorra szűkítették azokat, ahol a Supermicro alaplapjait felszerelhetik a hacker chippel.
Az Apple tagadta a Bloomberg állításait, elmondásuk szerint a lap egy éve zaklatja őket különféle hackertámadással kapcsolatos feltételezésekkel és tagadják, hogy valaha is gyanús chipet találtak volna.

A valóságról egyelőre nem tudunk információkkal szolgálni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük