Emlékszünk még a Facebook botrányra? Most ez is kiderült…

Fotó: TechCrunch

Valószínűleg mindenki emlékszik még a Facebook valaha volt legnagyobb, a felhasználók biztonságát érintő botrányára, amelyben 29 millió felhasználó fiókját törték fel. A hackerek 15 millió felhasználó nevéhez és elérhetőségéhez, míg további 14 millió felhasználó profilján tárolt egyéb személyes jellegű adatokhoz is hozzáférhettek.

A Cambridge Analytica néven elhíresült botrány azonban nem csillapszik, szeptember 13-án újabb biztonsági rés keletkezett a közösségi oldal rendszerében, amelyet kihasználva mintegy 6,8 millió felhasználó fotói kerülhettek illetéktelenek kezébe.

A hírt maga a Facebook közölte, elmondásuk szerint a Photo API-ban egy olyan hiba keletkezett, mellyel a harmadik féltől származó alkalmazások nem csak az engedélyezett hírfolyamban közzétett fotókhoz, hanem a Történetekbe és a Marketplace-ben lévő képekhez is hozzáférhettek. A beszámoló szerint ezek az appok még olyan fotókhoz is hozzáférhettek, amelyeket a felhasználók ugyan feltöltöttek a rendszerbe, de végül nem tették közzé.

Fotó: Facebook

Az eddigi adatok szerint mintegy 1500 alkalmazás férhetett hozzá a képekhez.
A biztonsági rést csak pár nappal később, szeptember 25-én szüntették meg. A Facebook jelentésében az is áll, hogy jövő hétre elkészülnek azzal a szoftverrel, amely segítségével a fejlesztők kideríthetik, hogy saját alkalmazásuk érintett-e, és amennyiben igen, akkor törölhetik az eltárolt fotókat.
Az érintett felhasználók a Facebook Súgón keresztül kapnak majd tájékoztatást az esetről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük