Ilyen a Huawei saját operációs rendszere

Mikor Donald Trump amerikai elnök rendeletével a Huawei amerikai tiltólistára került, a vállalat a vártakkal ellentétben nem esett annyira kétségbe. A kínai telekommunikációs óriáscég hivatalos közleményében akkor úgy nyilatkozott, “megvan a tervünk annak biztosítására, hogy termékeink többsége a nehéz körülmények között tovább tudja szolgálni a felhasználókat”, ebből pedig mindenki sejtette, nagy valószínűséggel saját operációs rendszerükre gondolnak.

Már évek óta dolgoznak egy saját platformon és bár eddig elkötelezettek voltak a Google rendszere iránt, végül lerántották róla a leplet és augusztus 9-én bemutatásra került a HarmonyOS.

A saját fejlesztésű, mikrokernel alapú, nyílt forráskódú operációs rendszerrel zökkenőmentesen tudnak együttműködni az összekapcsolt, mesterséges intelligenciával támogatott okos eszközök és ezáltal zavartalanabbul fog majd működni az így létrejövő ökoszisztéma. A hivatalos közlemény szerint úgynevezett „virtuális busz” technológiával megosztott kommunikációs platformot, adatkezelést, feladatütemezést, továbbá virtuális perifériákat tesz majd lehetővé.
A Huawei ígérete szerint az új rendszerrel könnyebb lesz az alkalmazások fejlesztése is.

Fontos tisztázni, hogy a mobiltelefonokon egyelőre továbbra is marad az Android, de az operációs rendszer elkészültével bármikor át lehet lépni, ha megismétlődik a korábbi helyzet. A HarmonyOS 1.0 elsőként a Honor Vision és Vision Pro okostévéken lesz elérhető, de egyes feltételezések szerint a Huawei Mate 30 Lite is azzal érkezik.

Az ígéretek szerint a szoftvert a következő három évben fokozatosan teszik elérhetővé a többi Huawei okoseszközre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük