Forradalmi akkumulátor töltés?

akkuHa elkezded feltölteni egy iPhone vagy iPad akkumulátorát, biztosan tapasztaltad, hogy az akkumulátor töltöttségi szintje a 80%-ot viszonylag hamar eléri, az utolsó 20% feltöltése viszont meglehetősen lassú.

Ez nem véletlenül van így. Az akkumulátorok teljes feltöltése ugyanis bonyolult dolog, mivel nem lehet pontosan megmondani, hogy mikor töltöttük fel teljesen az akkumulátort.

Egyszerűen a rendszer annyit tud csinálni, hogy méri a feszültséget az akkumulátor töltése közben. Ebből próbálja kiszámolni (ez most egy leegyszerűsítése a problémának), hogy milyen töltöttségi állapotban van az akku.

Az első 80%-ig a legnagyobb teljesítményen működik a töltő, utána viszont csak apró részletekben tudja tölteni az akkumulátort egészen addig, amíg szoftveres kalkulációk alapján a rendszer úgy gondolja, hogy az akkumulátor most már többé-kevésbé teljesen fel van töltve.

Egy új, most felfedezett algoritmus segítségével azonban felgyorsítható a töltési folyamat.

 

akku

A University of California kutatói szerint az új módszerrel akár kétszer gyorsabban is feltölthetőek a lítium-ion akkumulátorok amik az iPhone-ban, az iPadben és a MacBook gépekben is vannak.

Az új algoritmussal nem csupán a feszültséget lehet mérni töltés közben, de azt is meg tudja mondani, hogy hol helyezkednek el a lítium-ionok az akkumulátorban, így sokkal pontosabban becsülhető, hogy mikor éri el a teljes feltöltést.

Mivel az eszköz ezek után tudja, hogy mikor töltődik fel teljesen az akkumulátor, a töltést nem kell lelassítani 80%-nál.

A legjobb az egészben, hogy az új technológiára nem kell évtizedeket várnunk, és nem is annyira drága megoldásról van szó, ami a fogyasztókhoz sosem jut el.

A kutatók biztosak abban, hogy az új megoldás már a közeljövő akkumulátoros eszközeiben is megtalálható lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük