Ilyen is lehetne a jövő mobiltelefonja!

Egy Dave Hakkens nevű holland úriember (eredeti foglalkozása tervező) találta ki azt a mobiltelefon-típust, ami merőben eltér a maiak felépítésétől, és éppen ezért „megmentené a világot attól, hogy az elektro-szemétbe fulladjon”.

A mai okostelefonok ugyanis ezer féle nem szabványos alkatrészből állnak, melyek közül ha egy is elromlik, az egész készülék mehet a kukába. Dave a videóban rávilágít, hogy az elektronikus szemét jelentős részét ma már a kidobott mobiltelefonok adják, melyeknek igen kevés alkatrészét tudják csak újrahasznosítani. Így aztán míg mi kétévente új okostelefont veszünk, szépen lassan ellep minket a szemét.

phonebloks

A megoldás erre szerinte egyszerű: a holland fiatalember olyan szabványtelefonokat gyártatna, amiknek különböző alkatrészei is szabványméretűek. így mintha legóznátok, összeépíthetitek a kedvenc modelleteket. Az alaplapra szerelhető darabkák négyzet- és téglalap alakúak lennének, melyeket kedvetekre építhetnénk fel, és mivel szabványosak, könnyen újra cserélhetőek lennének. Ha például összetörik a képernyő, csak képernyőt kell cserélni, az egész készüléket nem. Ha az akkumulátor már elhasználódott, csak abból kell egy újat helyezni a készülékbe, és így tovább…

A tervező arra is kitér, hogy így mindenki összeállíthatná a neki megfelelő felszereltségű telefont. Ha valaki sokat utazik, és gyönyörű kameraképet szeretne, akkor a boltban csak egy csúcskamerát kéne pluszba beszereznie. Persze cserébe valamilyen funkcióktól elesne. Ha valakinek a hosszú élettartam a fontos, akkor egy nagy akkumulátort tehetne bele, az idős nagymamáknak pedig egy hatalmas hangszórót ajánl.

Hogy az ötlet mennyire zseniális, nem vitatjuk. Viszont kételkedünk, hogy a tömegtermelésre berendezkedett nagyvállalatok mekkora hajlandóságot mutatnának az ilyen telefonok gyártására… A szerző azt mondja erre, hogy csak akkor lehetséges, ha sokan az ötlete mellé álltok, éppen ezért kampányol terve mellett. Azt szeretné, ha a nagy cégek összefognának a fenntartható jövőért, és nem egymás ellen versenyeznének.

A felhívás egyelőre működik. A kampány vége előtt 46 nappal már több mint 68 millió ember csatlakozott a felhívásához ezen az oldalon. Csatlakozzatok ti is, ha tennétek a jövőért!

1 comment

  1. Bernát Zsuzsanna

    Hali! Bár nem bezélek angolul, de a kezdeményezés nagyon jó. A videó magáért beszél, felfogható nyelvismeret nélkül is. Támogatom, bár nem tudom, a többi töménytelen mennyiségű szeméttel mi is lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük