A Windows 10 okozta veszteségek (és árszabás)

Újabb információkat jelentetett meg a Microsoft a Windows 10 kiadásával kapcsolatban. Először a július 29-i hivatalos megjelenésről számoltak be, majd a frissítéssel kapcsolatos tudnivalókat szedték össze egy hivatalos dokumentumba. Ez tartalmazza a frissítés által törölt szoftverek és képességek listáját, illetve a rendszerkövetelményeket.

Veszteség llista

Búcsút inthetünk a Windows Media Center-nek, hiszen már nem képezi a rendszer részét és a futtatása sem támogatott.

media-center

A Media Center Windows 8 alá is csak fizetős kiegészítőként volt már elérhető, fejlesztést pedig hosszú évek óta nem látott.
A rendszer alap telepítésben már nem képes a filmes DVD-k lejátszására, ehhez külső szoftverek telepítésére lesz majd szükség. A rendszer továbbá nem telepíti automatikusan az USB-s floppy meghajtók működtetéséhez szükséges drivereket sem, ezeket a Windows Update-ről vagy a gyártó oldaláról kell majd beszerezni.
A frissítést követően elérhetetlenek lesznek a Microsoft olyan legendás játékai, mint a Passziánsz, az Aknakereső és a Hearts.

passziansz

A játékok modernizált verziói azonban letölthetőek lesznek a Windows Store-ból (Microsoft Solitaire Collection és Microsoft Minesweeper néven keresd az ismerős játékokat).
Automatikusan eltűnnek a rendszerből a Windows 10 telepítésével a Vistában bemutatkozott gadget-ek, valamint a Windows Live Essentials csomag részét képező OneDrive alkalmazás. Utóbbi helyére a Windows 10-es új OneDrive alkalmazás kerül.

Ezentúl frissíteni KELL!

A Microsoft ezúttal expliciten kiveszi a felhasználó kezéből a frissítések kikapcsolásának lehetőségét: “A Windows 10 Home felhasználók számára a Windows Update-ről származó frissítések automatikusan elérhetőek lesznek [értsd: települnek]. A Windows 10 Pro és Windows 10 Enterprise felhasználóknak lesz lehetőségük a frissítések elhalasztására.” Magyarul az otthoni felhasználók minden körülmények között megkapják majd a biztonsági és funkcionális frissítéseket.

Windows-10

Rendszerkövetelmények

A hivatalos rendszerkövetelmények a következők:

  • 1 GHz-es órajelű processzor
  • 1 gigabájt (32 bites verzió) illetve 2 gigabájt (64 bites verzió) RAM
  • a merevlemezen 16 illetve 20 gigabájtnak kell üresnek lennie (32 illetve 64 bit esetén)
  • a grafikus kártyának támogatnia kell a DirectX 9-es szabványt és WDDM 1.0-s meghajtóval kell rendelkeznie
  • a kijelző minimális felbontása 1024 x 600

Néhány szó az árról

A nyilvánosságra hozott árak nem változtak a Windows8/8.1 óta. A a “standard” licencű operációs rendszerek esetén a Windows 10 Home listaára 119 dollár lesz, a Windows 10 Pro pedig 199 dollárba kerül majd. E két verzió között utólag is lehet majd váltani, az ezt lehetővé tévő licenc (Windows 10 Pro Pack) ára 99 dollár. Ezeket az árak azokra vonatkoznak, akik Windows 7-nél korábbi operációs rendszert használnak, vagy valamiért nem vehetik igénybe az ingyenes frissítésre vonatkozó ajánlatot.
A géphez kötött (OEM) licencek némileg olcsóbbak lesznek: a Home kiadás 109 dollárba, a Pro pedig 149 dollárba kerül majd.

arszabas

A Windows 10 egyébként nem fog minden PC-n futni, a hardveres kompatibilitást a Get Windows 10 app fogja ellenőrizni telepítés előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük