Windows 10: Kell ez nekünk?

11657316_1434111520247747_1782321228_n

Megoszlanak a vélemények a Windows legutolsó verziójáról. Ezen nem csodálkozunk, hiszen sokan értetlenkedve állnak az önmagát frissítő Win10 előtt, nem is beszélve a vállalat telepítési jogairól. A következőkben nemcsak az derül ki, hogy hogyan tudod frissíteni a gépedet Windows 10-re, hanem az is, hogy mit nyerhetsz vagy veszíthetsz ezzel az újítással.

Beszélő hologram, érintőképernyő, multiplatform, levegőben suhanó kézmozdulatok – röviden erre számíthatnak a világ egyik legelterjedtebb operációs rendszerének felhasználói. Úgy néz ki, hogy a cég tanult a 8. kiadás hibájából („csempézett” menürendszer), ezért az utolsó verzióban ismét találkozhatunk a jól megszokott Start Menu megoldással.

Ráadásul a Microsoft hatalmas engedményt tett a fogyasztóknak, hiszen a legtöbb felhasználó jogtisztán frissítheti „elavult” oprendszerét a 10-es változatra. A nagy bejelentést, azonban értetlenkedés követte: Milyen eszközök jogosultak az ingyenes frissítésre? Melyik Windows 10 verziót kapom meg a frissítés után? Az illegális Windows felhasználók hozzá juthatnak az újdonsághoz? A Microsoft hivatalos weboldalát böngészve a legtöbb kérdésre megtaláltuk a választ: “Az ingyenes frissítésre jogosult a legtöbb Windows 7 SP1, Windows 8.1 Update és Windows Phone 8.1 rendszert futtató eszköz.” – írja az oldal.

wind riss A táblázat jól ábrázolja, hogy melyik felhasználó milyen Windows 10 változathoz fog hozzá jutni a frissítés után

A vállalat tájékoztatása szerint a nem jogtiszta, illetve a Windows -XP, valamint -Vista felhasználóknak is van esélyük ingyen hozzá jutni a Windows 10-hez, ha egy hónapon belül feltelepítik számítógépükre a Windows 10 előzetes (Preview) verzióját.

A Windows 10 bemutatkozó videója

Ez mind szép és jó, de abba kevesen gondolnak bele, hogy a Windows 10 -hez a legtöbb felhasználó gépe elavult, így ezek a fogyasztók nem tudják teljes mértékben igénybe venni a rendszer szolgáltatásait. Erre jó példa lehet a Windows Hello kamera-alapú beléptető rendszere, ami csak speciális érzékelővel működik. Ráadásul a retro szerelmesei is elbúcsúzhatnak megannyi Windows szolgáltatástól. Például: a Floppy-támogatástól, a DVD-lejátszótól, és az Aknakereső című játéktól is.

Ha még mindig Windows 10 felhasználó szeretnél lenni, akkor már egy hónapot sem kell várnod az operációs rendszer debütálásáig. A vállalat bejelentése szerint a Windows 10 Home és a Windows 10 Pro július 29-én válik általánosan elérhetővé, míg a Windows 10 Enterprise és a Windows 10 Education néhány nappal később, augusztus 1-jén kerül forgalomba.

A cég gondoskodott róla, hogy a nagy premierig se unatkozzanak a felhasználók, hiszen nemrég érkezett egy friss verzió az előzetes kiadásból, amelyben az új operációs rendszer egyik várva várt újdonsága, az Edge böngésző is helyet kapott.

 

Kép forrása: microsoft.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük