Július 29 a Windows 10 napja

Windows-10-logo-white

 

Július 29-én új ablak nyílik a nagyvilágra, ugyanis érkezik a Windows operációs rendszer legújabb és ezzel a legutolsó verziója a Windows 10.

Sokakban felmerül a kérdés, vajon jó lesz-e nekem ez a frissítés vagy sem? Futni fog-e a gépemen akadás mentesen? Kompatibilis lesz-e a driverekkel?

Sok embernél jelentkezett a tálcán az óra mellett a kis ikon, mellyel a frissítésre tudunk regisztrálni, – én személy szerint meg is tettem. A regisztrálás során a Microsoft tudomást kap a gépünk hardveres erőforrásairól, mely elemzés után, ha kell módosították az újonnan érkező rendszert, hogy az az összes gépen hibamentesen fusson majd. Bár még így is biztos lesznek csúnya szavak a feltelepítés után, vannak örök elégedetlen emberek.

windows-10-hero

Azt a kérdést, hogy futni fog-e a gépemen a Microsoft egy gyors rövid válasszal meg is oldotta: “Minden olyan gépre telepíthető lesz, amin a Windows 7, 8 és a 8.1 fut.” Ez még nem jelenti azt, hogy jó is lesz nekünk.

Driverek szempontjából, az eddig kiadott driverek kompatibilisek lesznek a Windows 10-el, és bízzunk benne, hogy így is lesz, ha nem, frissítés során kapunk majd frissebb drivert.

Mi a helyzet az update-kel? Aki a Home változatot használja ők járnak a “legrosszabbul”, ugyanis ebben az esetben nem lesz választható a frissítések elemei és a frissítés időpontja, így kötelezően és azonnal frissülni fog a Windows 10 szolgáltatás. Igen, mert a Windows 10 innentől nem egy termék, hanem szolgáltatás. Mely fog bővülni, lesznek folyamatos új funkciói, melyek mind mind egy egy frissítés után lesznek elérhetőek a felhasználók számára. A Pro és az Enterprise felhasználók számára lesz lehetőség a frissítések választhatóságára és azok települési időpontjára.

windows_product_family_9-30-event-741x416

Messzemenőleg a Win 10 a legjobban várt rendszerfrissítés. És hogy miért? Bár a 8-as rendszertől tartottak a felhasználók az elején, mégis az elégedettségi szint elérte a Win 7 felhasználói elégettségi szintet. Mivel a Windows 10-ben visszajön a start menü, így bizton állítható, hogy sok Windows 7 felhasználó váltani fog. Kíváncsiak vagyunk az újra és emellett természetesen teljesítménynövekedést is elérhetünk. Azoknak is van jó hírünk, akik a Windows 8 csempéibe szerelmesek lettek, természetesen bekapcsolható lesz ez az opció is.

A Windows 7-ről, 8-ról, 8.1-ről történő váltás egyébként meglepő élményt tartogat: megmaradnak a felhasználói fiókok, a beállítások, sőt a telepített programok is.

win10install

Tóth András Mihály a Microsoft Windows üzletág vezetője az IT Cafénak a következőket mondta:

“Fontos és sokszor felmerült kérdés, hogy a Windows licencelése nem változik. A 10-es rendszer ugyanolyan fizetős termék, mint a 7, vagy a 8. Az árak sem változnak érdemben, azonban a legális Windows 7, 8, illetve 8.1-es jogtiszta Home és Pro rendszerekkel és Windows Phone 8.1-el rendelkezők számára a megjelenést követő évben ingyenes a frissítés, és a frissítést elvégzők számára a rendszer használata az első évet követően is ingyenes marad. Az újratelepítés során lehetőség lesz úgynevezett clean installra, azaz nem kell először korábbi rendszert telepíteni. Ezt technikailag úgy oldották meg, hogy a számítógép hardverID-ját regisztrálják, a telepítést követően pedig az automatikus aktiválás során felismeri gépünket a szerver, és újraaktiválja a Windows 10-et. A telepítés során nem kell licenckulcsot megadni, a folyamathoz szükséges lemezképfájl pedig elérhető lesz a Microsoft honlapjáról.”

Az IT Café jóvoltából hozok egy videót az azoknak akik kíváncsiak mivel is jobb a Win 10 a jelen legfrissebb Win 8.1-nél.

Forrás: IT Café

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük