Támadnak a rosszindulatú programok

A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése kimutatta, hogy az internetfelhasználók csaknem fele találkozott rosszindulatú programokkal az elmúlt 12 hónap során. A kutatás arra is rávilágított, hogy elég nagy a rizikófaktor a különböző operációs rendszerek (iOS, Windows, Android) között, legalábbis ami a biztonságot illeti. 

1594411528_724051d57c_o-750x350

A kutatási eredmények alapján a Windowsosokat éri a legnagyobb kár, hiszen a felhasználók 83%-a találkozott már valamilyen rosszindulatú programmal.  Az Androidosoknál jelentősen redukálódott ez a szám 13%-ra, míg az iOS felhasználók csupán 6%-át érte kellemetlenség.

A támadás következményei

Ötből négy fertőzés okozott jelentős problémát, ezek között szerepelt az operációs rendszer beállításainak megváltoztatása a felhasználó tudta nélkül (17 %), személyes adatok elvesztése (10%), személyes adatok ellopása (8%), jogosulatlan publikálások, vagy közösségi oldalakon történő lájkolások (9 %) , a webkamera meghackelése (6%).

Az enyhébb következmények a következők voltak:

A számítógép teljesítményének a lassulása,  zavaró felugró reklámok (például a böngésző nem kívánt weboldalakra irányította őket), kéretlen programok a  készülékén.

Pénzügyi veszteség

Minden harmadik felhasználó fizetett  a kiberbűnözők miatt. Volt aki közvetlenül (fizetett a netes bűnözőknek, azért hogy feloldják készülékük blokkolását, vagy dekódolják személyes fájljaikat) és volt, aki közvetetten (gépcsere, szervízdíj stb.) fizette meg a rossz kattintás árát. A pénzügyi veszteséget okozó esetekben a támadás átlagos költsége elérte a 140 dollárt, azaz csaknem 40 ezer forintot.

giphy

Kerüld el a bajt!

Ha te sem szeretnél kiberbűnözők áldozataivá válni, akkor fő az óvatosság! Először is használj minőségi vírusirtót, ne helyezz ellenőrizetlen USB pendrive-ot a készülékbe, csak hivatalos app áruházat használj, tartsd naprakészen az operációs rendszert és az alkalmazásokat, valamint ellenőrizd a fájlokat megnyitás előtt.

Forrás: giphy.com, hirado.hu