Wifi helyett jön a Lifi

Még a 2012 januári CES-en mutattak be egy gyors és olcsó vezeték nélküli kommunikációs rendszert, amelyben okostelefonok cseréltek adatokat fény segítségével. Az újdonság a biteket szállító fény (light) és a wifi mintájára lifi vnevet kapt.

lifi2

Az új rendszer komolyságát mutatva 2011 októberében számos vállalat és ipari csoport közreműködésével megalakult a Li-Fi konzorcium, mely a nagy sebességű, vezeték nélküli optikai rendszerek fejlesztésének támogatását tűzte ki céljául.

konzorcium

De pontosan mi az a LIFI?

LED-lámpák jeleivel működő vezeték nélküli internetes hálózat, amely a szinte mindenütt jelen levő LED-lámpák adta lehetőséget használja ki.

li-fi-2
Idén a kutatók már óriási, nyilvánosan is bemutatható eredményeket értek el: a londoni közönség láthatta, amint a lámpából nyert kapcsolattal körülbelül 50 Mbps sebességű internetet kapott egy offline számítógép. A nyilvános teszten ennek igazolására egy filmet is streameltek a gépen.

A laboratóriumi teszteket követően az észt Velmenni startup tallinni irodákban és ipari egységekben próbálgatja, mire is képes a lifi.

Li-Fi-technology

A beszámolók szerint 1 Gbps adatátviteli sebességet is sikerült már elérni, ami több mint 100-szor gyorsabb a jelenleg otthon használt wifi-hálózatok sebességénél.

li-fi

A látható fényen alapuló technológiát kifejlesztő Edinburghi Egyetem kutatói a hatalmas befektetéseknek hála folyamatosan dolgoznak a hálózat tökéletesítésén, így akár két-három éven belül el lehet kezdeni a LiFi forgalmazását.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük