Nyerj vissza tárhelyet a Windows 10 “November Update” után!

A november 12-én megjelent Windows 10 frissítés, a “November Update” egy jelentős méretű frissítés, amely nem kis helyet foglal a háttértárolón. Szerencsére az elveszettnek tűnő terület egy igen jelentős részét (akár 20-40 GB) egyszerű módon vissza lehet nyerni.
A Windows 10-re frissítés során elmentett korábbi Windows jókora területet foglal el, amit az új rendszer telepítője egy külön könyvtárba raktároz el. Annak, aki végleg az új rendszerre történő váltás mellett döntött, a továbbiakban már nem lesz szüksége erre, így az törölhető, ezáltal felszabadítva nagy méretű tárkapacitást.

A folyamat

 1. Lemezkarbantartó eszköz elindításával, a Start menüben a “lemez” begépelésével, majd a megjelenő bejegyzés kiválasztásával zajlik.
 2. Ezek után ki kell jelölni a meghajtót, ami praktikusan a “C:” szokott lenni.
 3. karbantartó átvizsgálja a lemezt, és megnézi, milyen állományok törlésével tudunk felszabadítani helyet a meghajtóról. Az eszköz csak olyan fájlokat dob fel, amik átmeneti jellegűek és nem a felhasználó által létrehozott adatokat tárolják.
 4. A felderítést követően megkapjuk a törölhető állományok listáját.“Rendszerfájlok törlése” gombra kattintva utasíthatjuk a karbantartót a teljes rendszerben a felesleges adatállományok utáni átvizsgálásra.
 5. Ezután ismét kijelöljük a meghajtót (“C:”), majd következik a felderítés, egy Windows 10-re frissített konfiguráción az eredményként kapott listában már látható lesz a korábbi Windows biztonsági mentése is “Korábbi Windows-telepítések” néven.
  win
 6. A hely felszabadításhoz ezt a bejegyzést is be kell jelölni, majd engedélyezni ezek eltávolítását az OK gombbal. A Lemezkarbantartó törölni fogja a kijelölt állományokat, és ezzel ismét értékes helyeket nyerünk a háttértárolónkon.

A “November Update” egyébként az alábbi újdonságokat tartalmazza:

 • A Windows 10-et ezentúl jogtiszta Windows 7, 8 és 8.1 termékkulcsokkal is lehet telepíteni és aktiválni.
 • Testreszabhatóbb lett a Start menü. Egységes kinézetet kaptak a jobb klikkre előugró kontextuális menük egy része, valamint át lehet színezni az ablakok címsorát.
  start-menu
 • A legtöbb gyári alkalmazás funkcionalitásban és kinézetben is fejlődött és néhány új univerzális app is bekerült.
 • Az új standard böngésző, a Microsoft Edge esetében a megnyitott böngészőfülek tartalmát előnézeti képen is meg lehet nézni, valamint az Edge-ben eltárolt kedvenceket és olvasási listákat szinkronizálni lehet a támogatott eszközök között.
  edge
 • Bekerült az ORTC szabvány támogatása, ezáltal beépülők nélkül lehet a böngészőből videotelefonálni, egyelőre kizárólag Skype-al.
  skype
 • Képes a memóriában tárolt adatok tömörítésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük