A dátum, amely kinyírja a 64 bites készülékeket

iPhone, iPad vagy iPod touch készülékünk szoftveresen visszaállíthatatlan állapotúvá kerül ettől az érdekes hibától. A problémára jelenleg nincsen szoftveres megoldás és a hírek szerint csak a 64 bites készülékeket érinti, így csak az iPhone 5s és újabb készülékeket, elvileg a rajtuk lévő iOS verziójától függetlenül (ám a jelek szerint az iOS 8.4 mégsem érintett).

1970jan1-bug-vi

A hiba előidézéséhez az adott készüléken a dátumot 1970. január 1-re kell állítanunk, majd a készüléket ki kell kapcsolnunk.
Beállítások > Általános > Dátum és idő alatt kikapcsoljuk az Automatikus beállítás opcióját. Ezután addig görgetjük a napokat lefelé, ameddig csak bírjuk. Első körben az eddigi tapasztalatok szerint nem lehet az ominózus dátumig visszagörgetni, ám a a Dátum és idő alól kilépve, majd oda ismét belépve már tovább tudunk görgetni. Ha az 1970. január 1. dátumon megállva a készüléket kikapcsoljuk, az a jelek szerint már nem fog tudni visszakapcsolni.

 

Mindig vannak és lesznek is vicces kedvű  “barátaink”, akik úgy gondolják, jó buli lenne megtréfálni bennünket, akár egy ilyennel is. Ennek elkerülése érdekében használjunk jelkódzárat! Elképzelhető, hogy jóakarónk csak átállítja a dátumot készülékünkön, de nem kapcsolja ki azt, így a hibával csak akkor szembesülünk, amikor a készüléket mi magunk kapcsoljuk ki, vagy merül le teljesen, így azért ha valami ismerősünk böngészett készülékünkön, a biztonság kedvéért ellenőrizzük le a dátumot.

1970jan1-bug

Ha valaki mégis pórul jár, érdemes lehet várni, ugyanis egyes vélemények szerint néhány óra múlva a készülék mégis betölt majd, amikor is vissza lehet állítani a dátumot, de ezt nem tudjuk megerősíteni.

Megoldás lehet még, ha a készülék felnyitása után az akkumulátort lehúzzuk az alaplapról, majd ezután próbálkozunk meg a készüléket bekapcsolásával, mert ilyenkor a dátum más időpontra nullázódik. Ezt azonban garanciális készülék esetén ne végezzük el házilag, hanem irány egy Apple hivatalos szervizpartner.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük