Ezért adta ki villámgyorsan az Apple az iOS 9.3.5-öt!

iphone-security

Mint ahogyan arról beszámoltunk, az Apple minden megelőző béta verzió nélkül váratlanul kiadta az iOS 9.3.5-ös verzióját. A frissítést mindenkinek ajánlják, ugyanis egy fontos biztonsági hiba javítására jött létre. De hogy miről is van szó, nézzük meg alaposabban!

A történet augusztus 10-én reggel kezdődött, mikor az Egyesült Arab Emírségek emberjogi aktivistája, Ahmed Mansoor iPhone-jára egy ismeretlen számról SMS érkezett.

“Új titkok az Emírségek állami börtöneiben folyó kínzásokról” – szólt az üzenet és egy linket is tartalmazott.

The Citizen Lab

The Citizen Lab

Mansoor azonban gyanakvó volt és ahelyett, hogy megnyitotta volna a linket, továbbküldte az üzenetet a Citizen Lab egyik információbiztonsági szakemberének, Bill Marczak-nak.
Mint kiderült, jól is tette, ugyanis a link megnyitásával egy széleskörű megfigyelésre alkalmas kémprogramot telepített volna készülékére, amellyel a támadók teljes mértékben átvehették volna az irányítást a telefon felett. Miután a Citizen Lab az IT-biztonsággal foglalkozó Lookout kutatóival együtt elemezte a spyware-t, kiderült, hogy a malware működése egy Trident-re keresztelt, három sebezhetőségen nyugvó exploiton alapul (CVE-2016-4655, CVE-2016-4656 és CVE-2016-4657).
A nulladik napi biztonsági rés (először a rést kihasználó JavaScript töltődik le, majd megkerüli az ASLR-t, végül gyakorlatilag jailbreakeli a készüléket, a megszerzett jogokat pedig a tényleges kémprogramok telepítésére használja fel, aktiválja a mikrofont lehallgatási, a kamerát felvételek készítésének céljából és képes nyomon követni a készülék fizikai térben való mozgását is. A hackerek hozzáférést szerezhetnek többek között a Gmail-hez, a Facebook-hoz, a WhatsApp-hoz, a FaceTime-hoz, a Viber-hez, a WeChat-hez, a Telegram-hoz és az Apple beépített üzenetküldő és e-mailező alkalmazásaihoz egyaránt.
The Citizen Lab

The Citizen Lab

A kutatók úgy gondolják, hogy a Pegasus névre keresztelt digitális kártevő Izraelből származik, hátterében pedig az ország kiber-háborús feladatait ellátó NSO Group állhat.

“Ez az egyik legkifinomultabb, legügyesebben megírt kémprogram, amit valaha is láttunk.” – számol be Mike Murray a Lookout biztonsági kutatásért felelős alelnöke.

Mivel hatalmas volt a fenyegetés, az Apple a Lookout bejelentését követő tizedik napra már javította is a biztonsági réseket, ez lett az iOS 9.3.5.

ios-9-3-5

“Az iOS 9.3.5 egy fontos biztonsági frissítést tartalmaz az iPhone-jához vagy iPadjéhez, és minden felhasználó számára ajánlott.” – szól a verzióhoz kiadott hivatalos információkban.

A fenti három sérülékenység egyébként mindeddig ismeretlen volt az Apple és úgy általában a nagyközönség számára is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük