Támadás alatt a Mac-ek: a jelszavak és az iPhone biztonsági mentések is veszélyben!

TechRadar

Egy orosz malware fenyegeti a Mac közösség tagjait és adatait. A Bitfinder biztonsági cég tájékoztatása szerint a kártevő mögött az ismert orosz hacker csapat, a “Fancy Bear” (APT28) áll, aki a Xagent új verzióját küldte rá a PC és Linux után az almás gépekre. A csapat ismerős lehet a tavalyi Egyesült Államok elnökválasztási csalásai kapcsán, amikor Hillary Clinton és kampánycsapata esett állítólag a támadásuk áldozatává.

A Xagent új verziója települését követően elterjed a rendszerünkben, folyamatosan próbál kapcsolatot teremteni a szerverrel és különféle modulok által kinyeri a szükséges információkat a Macekről.

A Bitfinder a malwaret komoly veszélynek kiáltja ki, csak úgy jellemzi, mint a “fejlett számítógépes kémkedés képességét”, melynek fő célja a hírszerzés és előszeretettel mászik bele kormányok rendszerébe is. Ugyanakkor pont a hírességek és a nagyhatalmak az elsődleges célok, így a mezei felhasználók a biztonsági cég szerint védettek. Ha azonban mégis települt a Xagent, a jelszavainkon túl még az iPhone biztonsági mentéseink is veszélyben vannak. Hogy hogyan vehető észre, hogy áldozatokká váltunk és mit tehetünk a malware megszabadulásához, arról egyelőre nem szólnak a hírek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük