300 millió iPhone távoli törlésével fenyegeti egy hackercsoport az Apple-t

Letem světem Applem

Az Apple fenyegetést kapott egy “Turkish Crime Family” elnevezésű hackercsoporttól, hogy amennyiben a vállalat nem fizet nekik váltságdíjat, több mint 300 millió iPhone felhasználó készülékét törlik. Ezt állításuk szerint a birtokukba jutott iCloud regisztrációkon keresztül tudják megtenni, az akcióról egy YouTube-videót is küldtek az Apple biztonsági csapatának.

Az Apple-nek április 7-ig kell vagy 75 ezer dollárnyi virtuális valutát (Bitcoint vagy Ethereumot) kifizetnie, vagy 100 ezer dollár értékű iTunes ajándékkártyát eljuttatni a fenyegetőkhöz.

MacRumors

A dolog kissé sántít, ugyanis a fenyegető csoport tagjai között nincs teljes egyetértés a birtokukban lévő többek között @icloud.com, @mac.com és @me.com domaineket érintő adatok között, egyikük szerint 300, míg másikuk szerint 559 millió accountot tárolnak. Ráadásul egyes hírekben nem 75, hanem 150 ezer dollárnyi Bitcoin váltságdíjról írnak.

Az Apple nem egy ijedős fajta, először is felszólították a fenyegető csapatot a YouTube videó eltávolítására, majd közölték velük, hogy az Apple semmilyen formában nem támogatja a kiberbűnözőket, így a “váltságdíj” fizetésről is mondjanak le. A csapat ezután a médián keresztül igyekezett nyomást gyakorolni a vállalatra az akciótervük megosztásaival, de ennek sincs számukra pozitív végkifejlete.

Az Apple szóvivője a Fortune-nak az nyilatkozta, hogy „éberek és aktívan figyelnek arra, hogy a felhasználói fiókokat jogosulatlan hozzáférés ne érje és dolgoznak a bűnözők azonosításán”. A mostani esettel kapcsolatban konkrétabb intézkedésről az általánoson túl nem számoltak be. A felhasználóknak azt javasolták, időnként cseréljenek jelszót és az mindenképpen erős, nehezen kitalálható legyen. Köszönjük, Apple.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük