Hogyan védheted meg iCloud fiókod a támadásoktól?

Fotó: iPhone Life

Az utóbbi napokban a tech sajtó a piros iPhone 7 és 7 Plus mellett leginkább a “Turkish Crime Family” hackercsoport Apple-t ért fenyegetésétől hangos. A hackerek ugyanis váltságdíjat követelnek a cupertinói vállalattól, mondván 300 (vagy 599, nincs egyetértés a csapat között) millió Apple, köztük @icloud.com, @mac.com és @me.com domaineket érintő adatot tárolnak, melynek birtokában képesek törölni távolról a felhasználók készülékeit.

Az Apple közölte a hackerekkel, hogy semmilyen formában ne számítsanak tőlük fizetésről és a felhasználóikat is megnyugtatták, hogy semmilyen támadást nem észleltek a rendszerükben. Mindezek ellenére javasolták az iCloud fiókokhoz tartozó jelszócserét. Tették ezt jogosan, ugyanis kiderült, hogy habár az Apple ID-k és a hozzájuk tartozó jelszavak nem tőlük kerültek idegen kézbe, ám korábban feltört, külső szolgáltatásoktól való adatlopás végett a jelszócserén túl érdemeskétlépéses hitelesítést is bekapcsolni.

 

Mi az a kétlépéses hitelesítés?

 

Ez egy jelszó és egy hatjegyű ellenőrző kód együttese, a funkció használatakor kizárólag megbízhatónak jelölt készülékekről lehet hozzáférni fiókjainkhoz. Megbízható készüléknek iOS 9 vagy újabb rendszert, valamint OS X El Capitan és újabb rendszert futtató iPhone, iPad, iPod touch és Mac készülékek számítanak.
Mikor egy új készüléken jelentkezel be első alkalommal,  a megbízható készüléken meg kell adnod a jelszavad és a hatjegyű ellenőrzőkódot, utóbbi nélkül nem tudsz belépni. Az ellenőrző kódot az a készüléked kapja meg, amit korábban már hitelesítettél. Ráadásul a kétlépéses hitelesítés azért is biztonságos megoldás, mert a kód kiküldése előtt kapunk egy jóváhagyási kérelmet a korábban hitelesített készülékünkre, melyben rákérdeznek a kód küldésének jóváhagyására, mellé pedig egy kis térképet is kapunk, amin szerepel annak az eszköznek a hozzávetőleges helyzete, amelyről az adott Apple ID-vel megkíséreltünk belépni.
Bejelentkezést követően a hatjegyű kódot csak akkor kell újból megadni, ha teljes mértékben kijelentkeztünk, töröltük a készülék tartalmát, vagy módosítottuk a jelszavunkat.

 

A kétlépéses hitelesítés bekapcsolása

A bekapcsolásához Jelkódot kell tenned minden készülékedre (Beállítások > Jelkód), enélkül nem működik, továbbá fontos, hogy ne egy alig használt, megszűnés alatt álló telefonszámra hitelesíts.

  1. iPhone, iPad vagy iPod touch készülékünkön menjünk a Beállítások > iCloud lehetőségre.
  2. Válasszuk ki az Apple ID-nket és adjuk meg jelszavunkat.
  3. Bejelentkezést követően válasszuk a Jelszó és biztonság menün belül a Kétlépéses hitelesítés bekapcsolása opciót és kövesd az egyértelmű utasításokat.

Mac készülékeden

  1. Apple menü > Rendszerbeállítások > iCloud > Fiókadatok
  2. Katt a Biztonság fülre és válaszd a Kétlépéses hitelesítés bekapcsolása opciót

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük