Így állapíthatod meg, ha valaki mászkál a Facebook-odba és mutatjuk, mit tehetsz a fiókod feltörése ellen

Nem mindig egyértelmű, ha valaki más is belépett a Facebook profilodba, mert nem biztos, hogy bármi feltűnő dolgot csinált, az is lehet, hogy csupán nézelődik, pl. a barátnőd csekkolja a levelezéseid. De az is lehet, hogy egy hacker támadással nézel szembe, hiszen a kiber bűnözők előszeretettel törik fel a Facebook fiókokat és lopják el mások adatait, extrém helyzetben egyesek személyazonosságát is.

Hogyan tudod leellenőrizni, hogy feltörték-e már a fiókodat?

 

Hála az égnek ennek létezik egy nagyon egyszerű módja, egyébként ugyanaz, mint mikor a máshol bejelentkezve maradt profilodból ki akarsz lépni.
Menj a profilodban a jobb oldali nyílra (ez PC-n, a telefonodon jobb alul a három vonal)), válaszd a Beállítások, BIZTONSÁG ÉS BEÁLLÍTÁSOK menüt. A Bejelentkezett helyek mutatja meg azokat, ahonnan eddig bejelentkezés történt az elmúlt időszakban. Ha ismeretlent látsz, ami biztos nem te voltál, elképzelhető, hogy feltörték a fiókod.
Az ismeretlen bejelentkezési forma melletti három függőleges pontra kattintva kijelentkezhetsz a fiókodból, ezzel átmenetileg ellehetetleníted az ismeretlen(nek hitt) garázdálkodót.

Mit tehetsz, ha úgy gondolod, már feltörték?

Először is változtasd meg a jelszavad. Logikus…
A Facebook Súgóközpont (facebook.com/help) segít, ha már feltörték a fiókod. Itt válaszd a Személyes adatok védelme és a biztonság opción belül a Feltört és hamis fiókok lehetőség Azt hiszem, hogy feltörték a fiókomat, vagy valaki az engedélyem nélkül használja opcióját. Itt a leírásban katt a biztonságosabbá tenni a fiókodat szövegrészre és kövesd a Facebook utasításait.

Hogyan tudhatod biztonságban fiókod?

 

Teljesen sehogy, de van pár beállítás, ami hasznodra lehet: ezek a Kiegészítő biztonsági funkciók beállítása (ezt szintén a Beállítások > Biztonság és beállítások menüben találod).

Itt kérhetsz értesítést az ismeretlen bejelentkezésekről, használhatod a Kétfaktoros hitelesítést és Kiválaszthatsz 3-5 ismerőst, akikhez fordulhatsz, ha kizáródnál a fiókodból. Ezekkel a lépésekkel bebiztosíthatod magad az esetleges későbbi támadásokkal szemben.

 

1 comment

  1. Attila

    Meg lehet állapítani, hogy honnan jelentkeztek be? Köszönjük. Ha meg illetéktelenek belépnek a profilomba, az nincs számonkérve büntetve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..