Így ellenőrizd, hogy áldozata lettél-e a kriptopénz bányászatnak!

Fotó: The Cointelegraph

Ez a kriptopénz dolog egyeseknek alap, míg másoknak kimondottan ismeretlen fogalom. A bitcoin volt az első virtuális valuta, amely 2009 környékén jelent meg. A bitcoin vagy másnéven kriptopénz létrehozásának célja egy olyan valuta megteremtése volt, melyet a bankszámlánk tranzakcióival ellentétben nem lehet nyomon követni, ám megbízhatóságából mit sem veszít. A felhasználók a Bitcoin hálózatot használják a bitcoin érmék küldésére és fogadására. A bitcoin érméket a Bitcoin hálózat hozza létre, ezeket pedig véletlenszerű folyamattal elosztja a hálózatot támogató és üzemeltető számítógépek között.
Az  összes valaha lezajlott bitcoin-tranzakciót egy nyilvános hálózat által naprakészen tartott főkönyvben tartják nyilván, tehát minden egyes bitcoin gazdája nyomon követhető.

Fotó: YouTube/bitcoinhu

Létezik úgynevezett bányászat.  A számítókapacitás érvényes blokkok felkutatására való fordításának – és ezáltal új bitcoinok kitermelésének – folyamata. Új bitcoinokat a hálózat csomópontjai generálnak minden olyan alkalommal, amikor sikeresen megoldanak egy új blokk létrehozásához szükséges matematikai feladványt. Egy új blokk létrehozásáért jelenleg 50 bitcoin jár. Ha érdekel a téma bővebben, érdemes ellátogatni a Magyar Bitcoin Portálra.

Az így létrehozott érmék számát egy matematikai rendszer korlátozza, a mennyiség folyamatosan növekedni fog, a végső határ 21 millió bitcoin érme lesz, de ezt majd csak a távoli jövőben érjük el.

No már most azt is tudni érdemes, hogy bizonyos oldalakat böngésző felhasználók processzorának erejét kihasználva lehet némi pénzt leszakítani a kriptopénz bányászatával. Ezt tapasztalhatták a The Pirate Bay, majd a Showtime felhasználói is.
Pár napja előbbi oldal látogatói a kategóriás aloldalak és a keresési találatok böngészése közben azt tapasztalhatták, hogy processzorterhelésük az egekbe szökik. Kiderült, hogy a ludas egy JavaScriptben megírt, kriptopénzt bányászó alkalmazás volt. Ám a kezdeti gyanakvásokkal szemben, miszerint a fájlmegosztó webhely egyik hirdetője állhat a háttérben kiderült, hogy maguk a The Pirate Bay üzemeltetői teszteltek egy Monero nevű kriptopénzt bányászó szkriptet.

Forrás: TorrentFreak

Az indok elég egyszerű: kíváncsiak voltak, mennyi pénzt lehet így szakítani, mert ha megéri, akkor ezzel a megoldással lecserélhetnék reklámokat. Miért? Mert ezáltal a jogvédők nem tudnák elapasztani a forrást a hirdetők elűzésével, valamint azokból a felhasználókból is szerezhetnének bevételt, akik reklámblokkolóval látogatják az oldalt.

Fotó: The Pirate Bay

A felhasználók jogosan hőbörögnek, ám mit tehetnek ez ellen? Akad néhány olyan beállítás és módszer, amellyel megvédhetjük magunkat.

  • Ellenőrizd a CPU használatát, így nyilvánvalóvá válik, ha valami igénybe veszi a géped feldolgozási teljesítményét. Szinte egészen biztos, hogy a háttérben egy JavaScript munkálkodik, ha olyan oldalt látogatsz meg, amely egyébként nem veszi igénybe a CPU-t, vagy már mindent bezártál, de a teljesítmény még mindig az egekben van.
  • Használj hirdetésblokkolót! Nem csak a bányászatot akadályozhatják meg, hanem a hirdetésblokkoló szoftverek kiszűrhetik az ismert böngésző bányászok típusát is.
  • Léteznek olyan kifinomultabb programok is, amelyek aktívan behatolnak a rendszerbe például fertőzött képfájlokon keresztül, vagy rosszindulatú webhelyre vezető linkekre kattintva. Ezeket a Feladatkezelőn keresztül könnyedén kiszűrheted és leállíthatod/megszüntetheted.

Fotó: BiteMyCoin

Egyébként a legtöbb felhasználónak nem magával a bányászattal van problémája, hanem azzal, hogy ezt titokban, a “hátuk mögött” végzik. Például a Coinhive elnevezésű bányászati szkript igyekszik legálisan eljárni, elítéli a Showtime-ot, amiért azok a felhasználók figyelmeztetése nélkül tevékenykednek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..