Megérkezett az Apple válasza a szenátus Face ID biztonságával kapcsolatos kérdéseire

Fotó: MacRumors

Az iPhone X új arcfelismerője, a Face ID sokakban komoly biztonsági kérdéseket vetett fel. Al Franken, az USA egyik szenátora is aggodalmát fejezte ki a rendszerrel kapcsolatban és kérdéseivel levélben egyenesen Tim Cook-hoz fordult. Franken többek között a következőre volt kíváncsi:

  • Az Apple honnan szedte az algoritmusok teszteléséhez használt 1 milliárd fotót?
  • Hol és hogyan tárolják az „arclenyomatokat”?
  • Milyen módon gondoskodnak azok biztonságáról?
  • Egyáltalán terveznek-e bármit is kezdeni a Face ID-s azonosításon túl a tárolt “arcokkal”?
  • Az Apple hogyan akadályozza meg, hogy például rendvédelmi szervek az együttműködést elutasító személyek arca elé tartva, azok engedélye nélkül, kvázi erőszakkal feloldják a mobiljaikat?
  • Miként reagál a vállalat a Face ID feloldását követelő későbbi hatósági megkeresésekre?

A kérdéseire a válasz megérkezését október 13. határidővel várta, az Apple pedig nem okozott csalódást: a kormányzati ügyek és az amerikai közpolitika alelnöke, Cynthia Hogan aláírásával megérkezett a szenátorhoz a válasz.

Fotó: Apple

A levélben Hogan kiemeli a Face ID biztonsági dokumentumait és útmutatóját, amely bemutatja, miként biztosítja az Apple a felhasználók adatainak védelmét és biztonságát. Részletesen foglalkoztak Franken kérdéseivel is. Például arra a kérdésére, hogy honnan szedte az Apple a teszteléshez használt egymilliárt fotót, a következő választ adták:

“Nagyon fontos volt a termék hozzáférhetősége a különböző nemek, korok és etnikumok számára. Az arcazonosító olyan arcfelismerő neurális hálózatokat használ, amelyeket több mint egymilliárd kép felhasználásával fejlesztettünk ki, beleértve a mélyreható képeket, amelyeket a résztvevők beleegyezésével végzett tanulmányok során gyűjtöttünk össze.”

“A világ minden tájáról érkező résztvevőkkel dolgoztunk, így alakult ki egy hatalmas számú nem, életkor, etnikai hovatartozás és egyéb tényezőket is magába foglaló reprezentatív csoport. Szükség szerint bővítettük a tanulmányokat, hogy a legkülönfélébb felhasználó számára biztosíthassuk a nagyfokú pontosságot.” – tette hozzá Hogan.

A levél kézhezvételét követően Franken szenátor egy nyilatkoztaban fejezte ki, milyen nagyra értékeli, hogy az Apple hajlandó volt a Face ID-vel kapcsolatban információkat szolgáltatni neki.

“Miközben ezek a fejlesztések gyakran nagyszerűek a családok, a vállalkozások és a gazdaság számára, fontos kérdéseket vetnek fel arra vonatkozóan is, hogy miként védjük meg a fogyasztókat a legfontosabb kérdésekben: ez a magánszféra és a biztonság.
Nagyra értékelem az Apple azon hajlandóságát, hogy foglalkozik az irodámmal ezekben a kérdésekben, és örömmel látom, milyen lépéseket tett a vállalat a fogyasztói adatvédelmi és biztonsági aggályok kezelésére.”

Az Face ID-t tartalmazó iPhone X október 27-től előrendelhető és november 3-tól megvásárolható, de korábbi előrejelzések szerint jelentős készlethiánnyal kell számolnunk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük