Új videoformátumot hoznak létre és az Apple is segédkezik

Fotó: 9to5Mac

Az Apple csatlakozott ahhoz az Alliance for Open Media (Szövetség a nyílt médiáért) csoporthoz, amely egy új, sokkal hatékonyabb iparági sztenderd videó kodeken dolgozik.

A konzorcium célja, mely a következő:

”A kezdeti projektünk – az AOMedia Video – egy új, szabadon használható videó kodek specifikáció és a hozzá tartozó nyílt forráskódú implementáció létrehozása a tagok, valamint egy szélesebb fejlesztői közösség segítségével, továbbá a kodek médiaformátumhoz, tartalomtömörítéshez és adaptív streaminghez kötése.”

A csoport további céljai közé tartozik a HEVC Advance, a H.265 mögött álló vállalat licenc problémáinak megoldása is, amelyet az Apple tavaly az iOS 11 és a High Sierra bevezetésével fogadott el.

Az AV1-re keresztelt új videoformátum létrehozásában többek között még az Amazon, a Google, a Facebook, a Netflix, a Hulu és az Intel is segédkezik.
Ha sikerrel járnak, végre lenne egy mindenki által elfogadott video kodek és nem lennének olyan problémák, mint jelenleg, hogy például az Apple TV-n és Safariban a YouTube 4K tartalmai nem nézhetőek, ugyanis a Google a VP9 kodeket használja a nagy felbontású videókhoz, ezt az Apple viszont nem támogatja.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..