Újabb kriptopénz bányász vírus terjed!

Fotó: BiteMyCoin

2017. december 24. óta terjed egy kriptopénz bányász vírus, amelyet az AlienVault kiberbiztonsági cég jelentett. A vírus Monerót bányászik, a sikeresen megszerzett valutákat pedig az észak-koreai Kim Ir Szen egyetemre küldi.
Az AlienVault ugyanakkor hozzátette, hogy a kódban szereplő észak-koreai szerver nincs hozzákötve a szélesebb internethez, így könnyen lehet, hogy a Kim Ir Szen egyetem IP-címe csupán a gyanú elterelésére szolgál.
Ugyanerről az IP-címről egyébként már 2014 és 2015 között több kibertámadást is indítottak dél-koreai vállalatok ellen is.

Fotó: The Cointelegraph

Mint korábban megírtuk, akad néhány olyan beállítás és módszer, amellyel megvédhetjük magunkat.

  • Ellenőrizd a CPU használatát, így nyilvánvalóvá válik, ha valami igénybe veszi a géped feldolgozási teljesítményét. Szinte egészen biztos, hogy a háttérben egy JavaScript munkálkodik, ha olyan oldalt látogatsz meg, amely egyébként nem veszi igénybe a CPU-t, vagy már mindent bezártál, de a teljesítmény még mindig az egekben van.
  • Használj hirdetésblokkolót! Nem csak a bányászatot akadályozhatják meg, hanem a hirdetésblokkoló szoftverek kiszűrhetik az ismert böngésző bányászok típusát is.
  • Léteznek olyan kifinomultabb programok is, amelyek aktívan behatolnak a rendszerbe például fertőzött képfájlokon keresztülvagy rosszindulatú webhelyre vezető linkekre kattintva. Ezeket a Feladatkezelőn keresztül könnyedén kiszűrheted és leállíthatod/megszüntetheted.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..