Az iPhone X iránti keresletet az új, nagyobb méretű iPhone is csökkenteni fogja

Fotó: KGI Securities

Kínában egyre kevésbé népszerű az iPhone X, amely miatt az elemzők átgondolták 2018. első félévére az Apple 10. évfordulós modellje iránti kereslet alakulását.

“Felülvizsgáltuk a 2018-as első és második negyedévi szállításokat. Úgy gondoljuk, hogy az iPhone X teljes életciklus-szállítása körülbelül 62 millió darab lesz, ez jóval kevesebb, mint a korábban gondolt 80 millió.” – közölte Ming-Chi Kuo, a KGI Securities elemzője.

Az iPhone X vártnál alacsonyabb keresletének Kínában két fő oka van. Először is, a 2017-es negyedik negyedévben a fogyasztók átlagosan 10 hónappal hosszabb ideig vártak a meglévő telefonok cseréjére, szemben a 2016-os negyedik negyedévvel. A 2016-os negyedik negyedévben az okostelefon felhasználók 14-16 hónapos időtartamot követően frissítettek, szemben a 2017-es első negyedévi 24-26 hónapos időszakával.

Az első iPhone X tulajdonosok
Fotó: Twitter/Tim Cook

A második oka az, hogy a kínai felhasználók nagyobb kijelzőkre vágynak. Kuo szerint az iPhone X formatervezése még nem kompatibilis számos népszerű kínai alkalmazással, így sok felhasználó számára nyújt kevésbé használható képernyőteret, mint a 5,5 hüvelykes iPhone Plus modellek.

Kuo korábban úgy gondolta, az Apple nyáron megszünteti az iPhone X értékesítését, ennek ellenére most azt mondja, hogy az összes iPhone szállítás az idei év végére 5-10 százalékos növekedést fog mutatni és szerinte ehhez nagyban az Apple következő termékcsaládja járul hozzá. Az év második felében beindul az Apple “igazi szuperciklusa”.

Fotó: 9to5Mac

Az eddigi felvetések szerint az Apple idén is három új iPhone modellt dob piacra, az egyik a jelenlegi iPhone X modell egy frissített változata 5,8 colos OLED kijelzővel, ennek nagyobb testvére is érkezik, egy 6,5 colos szintén OLED megjelenítővel felszerelt “iPhone X Plus“ és az előzőekkel megegyező dizájnban pompázó, de 6,1 colos LCD panellel érkező iPhone modell. Kuo úgy gondolja, hogy Kínában a 6,5 colos OLED és a 6,1 colos LCD modellek lesznek igazán népszerűek, amelyek így itt növelni fogják az Apple piaci részesedését.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük