A hatékony iCloud tárhely kezelésről Mac-en

Fotó: Culf of Mac

Az Apple felhasználók automatikusan 5 GB tárhelyet kapnak az iCloud beállításakor. Az iCloud az Apple felhő alapú tárhely szolgáltatása, használhatjuk az iCloud biztonsági mentéseinek, az iCloud-fotókönyvtár fotóinak és videóinak tárolására, de az iCloud Drive-on a dokumentumaink naprakészen tartására is. Ez az 5 giga nem tűnik kevésnek, de ismerve a mai felhasználókat nem is sok, amint elfogy, a készülékünk már nem tud biztonsági mentést végezni az iCloud-ban, valamint az iCloud szolgáltatáshoz tartozó e-mail-címmel sem fogunk tudni üzenetet kapni illetve küldeni.

Az iOS és Mac eszközök általában alapértelmezett szinkronizálásra vannak állítva, tehát készülékeink amint csatlakoznak egy Wi-Fi hálózathoz, automatikusan készítenek biztonsági mentést a felhőbe. Ez mind szép és jó, de ez az alapértelmezett 5 GB tárhely gyorsan megtelik, ilyenkor kapjuk az idegesítő “iCloud Storage is Almost Full” üzeneteket.

Az iCloud tárhely kezelésére van néhány egyszerűbb lehetőség is a manuális törlésnél, amit most megmutatunk.

AZ AUTOMATIKUS MENTÉS KIKAPCSOLÁSA

Mivel minden alkalommal, amikor az iOS vagy Mac készülékünk egy Wi-Fi-hálózathoz csatlakozik, minden egyes újdonság frissül és az iCloud-ban tárolódik. Ez mindaddig jó, amíg fontos dolgokról (például egy kép vagy dokumentum) van szó, de elég gyakran van olyan, ami egyáltalán nem fontos és ezért nem szükséges duplikálni. Ezt az iCloud nem szűri (hogyan is tudná), így elég gyorsan megtelik az az 5 GB tárhely. Hogy ezt megelőzzük, kapcsoljuk ki az automatikus szinkronizációt az eszközeinken.

Arra is figyeljünk, hogy az iCloud csak akkor végezzen mentést, ha Wi-Fi-hez csatlakozik, feleslegesen ne terheljük az adatforgalmat.

AMENNYIBEN SZÜKSÉG VAN TÖBB TÁRHELYRE

Az Apple extra iCloud tárhelyet kínál 50 GB-tól 2 TB-ig 0,99-9,99 dollár közötti havi díjért. Ám mielőtt itt vásárolnánk, érdemes szétnézni más szolgáltatók által kínált tárhelyek között is, mert találhatunk jobb ajánlatokat. Ilyen például a Dropbox, a Box, a Dropshare és a pCloud is.

INGYENES MAC TÁRHELY FELSZABADÍTÁS

Szeretjük a Maceket, de mivel sokat használjuk is, a tárhely gondok itt is gyorsan felütik a fejüket. Erre remek alternatíva egy sokak által használt ingyenes program, a CleanMyMac.

Ez a népszerű és könnyen használható alkalmazás anélkül szabadít fel nekünk térhelyet, hogy manuálisan kellene kattintgatnunk a mappák és fájlok között.

A CleanMyMac a lemezt pár egyszerű lépéssel optimalizálja, felszabadítja a túlterhelt merevlemezt, törli a nem szükséges és lassú programokat, alkalmazásokat, rendszerszemetet, az eltárolt szemeteket, vagy épp a nem használt nyelvi fájlokat, megtalálja a nagyobb fájlokat, amiket esetleg később törölni is tudunk a helyfelszabadítás érdekében.
A CleanMyMac futtatása heti egyszer javasolt, az alkalmazást használó több millió felhasználó átlagosan 45-60%-os gyorsulást tapasztalt a MacBook Pro-juk működésében.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..