Hamarosan arcazonosítással is be tudunk jelentkezni a jelszavainkat kérő weboldalakra

Fotó: Apple

Az online fiókok biztonsága tekintetében a leggyengébb láncszem általában mindig a jelszó. Ez hivatott megvédeni bennünket, de nem lehetetlen a feltörése. A tech cégek éppen ezért évek óta igyekeznek kiváltani a jelszavakat webes felületen és most úgy tűnik, végre megérkezett a megoldás.

A FIDO Szövetség és a World Wide Web Konzorcium (W3C) ugyanis kidolgozott egy olyan új webes hitelesítési szabványt, amely lehetővé teszi a megszokott jelszavak elhagyását és engedi egyedi, titkosított hitelesítő adatok használatát minden webes szolgáltatáshoz.

Az új webes hitelesítési szabvány a Web Authentication (WebAuthn) elnevezést kapta és lehetővé teszi a biometrikus azonosítást (ujjlenyomat és arcazonosítást) is. Egyes online szolgáltatások már támogatják ezt a bejelentkezési formát, a terjedéshez szükséges kiépítéshez a WebAuthn a böngészők és szolgáltatások számára közös nyitott szabványt biztosít.
A szabvány támogatását a Google, a Microsoft, a Mozilla és az Opera is jelezték már, jelenleg egyelőre még csak a Firefox legfrissebb verziójában támogatott.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük