A hatóságok már könnyedén feltörik az iPhone-okat

Fotó: Malwarebytes Labs

Még 2016 elején szállt vitába az Apple az FBI-al, mikor arra kérték a cupertinói vállalatot, hogy segítsenek bejutni a hatóságoknak egy lezárt iPhone-ba. Az Apple megtagadta a kérést annak ellenére is, hogy egy szövetségi bíró is utasította őket. A vállalat etikai okokra hivatkozott, meg persze hozzátette, hogy ők sem tudnak bejutni egy lezárt készülékbe. Az FBI akkor állítólag az Apple nélkül is sikerrel járt.

Szorosan kapcsolódik ehhez az esethez az a legújabb értesülés, mely szerint a rendőrség már lazán kinyithat egy bűncselekményhez kapcsolható lezárt iPhone-tA GrayShift ugyanis kiadott egy GrayKey elnevezésű eszközt, amellyel állításuk szerint a hatóságok hozzáférhetnek az iPhone készülékeken tárolt adatokhoz. A cég mögött a híresztelések szerint az Apple egy volt biztonsági szakembere áll.

A GrayKey offline, korlátlan feloldást lehetővé tevő verziója 30 ezer dollárba, míg az online, 300 feloldást lehetővé tevő verziója 15 ezer dollárba kerül. A feltörés a kód nehézségétől függően pár órát, vagy akár napokat is igénybe vesz.

Fotó: 9to5Mac

A gyártó azonban nem tudja megmondani, meddig lehet használni az eszközt, ez ugyanis attól az iOS biztonsági hibától függ, amellyel ők tisztában vannak, de nyilván nem kívánják feltárni. Ennek ellenére állítólag a Department of State (Kormányügynökség) és az Indiana állam rendőrsége már vásárolt is az eszközből, bár az Apple álláspontját ismerve nem biztos, hogy sokáig hasznát vehetik majd.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..