Szigorú szabályozásokat hozott az EU a drónokkal kapcsolatban

Fotó: iStock

Az Európai Parlament jóváhagyta a drónokra és a drónt irányítókra vonatkozó új szabálytervezetet, ami meglehetősen szigorúra sikeredett. A szabályozás része az uniós repülésbiztonsági szabályok modernizálásának, célja az egységes biztonsági előírások lefektetése minden, az unióban pilóta nélkül reptetett légi jármű közlekedésére vonatkozóan, valamint a gyártók számára a termék- és szolgáltatásfejlesztéshez elengedhetetlen jogbiztonság megteremtése.

A jogszabály szerint az Európai Bizottság feladata az alapelvek alapján kidolgozni egy részletes uniós szabályozást, amelyben többek között a drónok maximális sebességét és az egymástól kötelezően megtartandó távolságot is szabályozni kell.
A felelősség megteremtése érdekében a nagyobb méretű drónokat és azok vezetőit országonként regisztrálni kell, így baleset esetén azonosítható lesz az üzemeltető.

Fotó: Rude Baguette

Csak olyan drónokat lehet építeni, amelyek működésük közben nem sodornak mást veszélybe. Mindegyik gép kockázati besorolást kap, amelyek alapján különböző biztonsági funkciókkal kell rendelkezniük.

Ahogyan a drónokra, úgy az azokat üzemeltető emberekre is vonatkozik az új szabályozás, többek között repülés közben ügyelniük kell arra, hogy eszközük ne sodorjon veszélybe senkit. Újdonság, hogy a drónok egy bizonyos kategóriája felett az irányítóknak képzésen kell részt venniük.

 


 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..