Az Apple arra kéri a felhasználókat, hogy ne jailbreakeljék készülékeiket!

Az elmúlt időszakban számtalan jailbreak ütötte fel a fejét, már az iOS 12 bétáját is feltörték. Talán emiatt is született az Apple legfrissebb dokumentuma, amiben arra kéri a felhasználókat, ne jailbreakeljék iPhone, iPad vagy iPod touch készülékeiket.

Az iOS-t úgy tervezték, hogy megbízható és biztonságos legyen, a beépített biztonsági funkciók védelmet nyújtanak a rosszindulatú programok és vírusok ellen. Azonban a rendszer jogosulatlan módosításai (más néven a jailbreak) megkerülik a biztonsági funkciókat, ezzel pedig számos problémát okozhatnak a feltört iPhone, iPad vagy iPod touch készülékeken.

Fotó: iDownloadBlog

A vállalat közzé is tett egy listát azokról a problémákról, amelyek a jailbreakelésből adódhatnak:

  • Biztonsági sérülékenységek: a jailbreak megszünteti a személyes adatokat, valamint magát az iOS eszközt védő biztonsági rétegeket, ezáltal a hackerek könnyedén lophatják el személyes adatainkat, károsíthatják készülékünket, támadhatnak rosszindulatú programokkal, vírusokkal.
  • Instabilitás: a jailbreak során gyakori és váratlan készülék összeomlások, adatelveszések jelentkezhetnek.
  • Rövidített akkumulátor-élettartam: a jailbreak általában gyorsított akkumulátorkapacitást okoz, amely lerövidíti az eszközök üzemidejét.
  • Megbízhatatlan hang és kapcsolatok: a jailbreak letiltott hívásokat, lassú vagy megbízhatatlan adatkapcsolatokat, valamint késleltetett vagy pontatlan helyadatokat is eredményezhet.
  • A szolgáltatások zavarása: jailbreak során tapasztalták már az iCloud, iMessage, FaceTime, az Apple Pay és az Időjárás szolgáltatásainak zavarát, vagy működésük teljes leállását is. Olyan is előfordult, hogy egyesek olyan értesítéseket kaptak, amelyeket egy másik feltört eszközre szántak.
  • A jövőbeli szoftverfrissítések képtelensége: néhány jogosulatlan módosítás károsíthatja az iOS-t, amely ezután már nem javítható. Ez azt eredményezheti, hogy a feltört iPhone, iPad vagy iPod touch véglegesen működésképtelenné válik egy újabb Apple szoftver telepítésekor.

Az Apple arra is felhívja a figyelmet, hogy a jailbreakelt eszközök szervizét megtagadhatják, mivel ezzel a felhasználók az iOS licencszerződését sértik meg.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük