A Facebook szabadalmat nyert, mellyel készülékeink mikrofonján át hallgathatnak le minket!

Jó ideje megy az a pletyka, mely szerint a Facebook telefonjaink mikrofonján át kihallgat bennünket és ezáltal személyre szabott hirdetéseket kapunk. Elég para.

A felhasználók emiatti aggodalmát csak tovább erősíti egy újonnan napvilágra került szabadalmi terv (egyébként 2016 decemberében került benyújtásra és idén június 14-én elfogadásra), mely alapján a Facebook távoli aktiválással be tudná kapcsolni a készülékek mikrofonját, hogy adatokat gyűjtsön a felhasználóktól. A szabadalom a leírás szerint kizárólag a tévéreklámokban elhelyezett, az emberi fül számára egyébként észlelhetetlen hangokat rögzítené csak, hogy ezeket kielemezve tiszta képet kapjanak a felhasználók reklámfogyasztási szokásairól.

Zuckerberg az amerikai szenátus igazságügyi és kereskedelmi bizottsága előtti áprilisi meghallgatásán is megkapta a kérdést, melyre határozott “nem”mel felelt.

“Válaszoljon igennel vagy nemmel: használja a Facebook mobilkészülékek segítségével szerzett hanganyagot a felhasználói élmény javításához?” – tette fel a kérdést Gary Peters demokrata szenátor.

Zuckerberg “nem” válasza után hozzátette, régóta keringő, már összeesküvés-elmélet szintén van az, hogy a hirdetések pontosabb célzásához a felhasználók telefonjának mikrofonjával megszerzett információkat használják fel, ám ez mind alaptalan vád. A frissen napvilágot látott szabadalom kapcsán a Mashable is rákérdezett, a közösségi oldal azonban azt felelte, hogy az ötletet igazából sosem akarták megvalósítani. Akkor miért kellett a szabadalom?


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük