Arcfelismerő a kapucsengőbe. Miért olyan felháborító?

Fotó: Amazon

Az Amazon leányvállalata, a Ring által elkészített szabadalom teljesen kiverte a biztosítékoz Amerika egyik legnagyobb jogvédő szervezeténél.
A Ring elképzelése szerint a manapság oly népszerű arcfelismerőt legújabb kapucsengőjébe is beépítené, ettől azonban az ACLU (American Civil Liberates Union) totál kiakadt.

A jogvédő szervezetet nem is maga a szabadalom, hanem az elv rémíti meg. A csengő kameráján keresztül látható a kapuban álló személy, a tervek szerint pedig a beépíteni kívánt arcfelismerő szoftver segítségével kiszűrhetnék a “gyanús egyéneket”. Az eszköz szoftvere összekapcsolná a kamerában látott személyt egy olyan adatbázissal, amely a gyanús személyek fotóit tárolná. Amennyiben egyezést talál a szoftver, azonnal riasztja a rendőrséget, miközben a lakóknak adatokat mutat az illetőről.

Fotó: Ring

A felhasználók maguk is tölthetnek fel fotókat a rendszerbe olyanokról, akiket ők maguk “gyanúsnak” találnak. Na itt a hiba, hiszen az, hogy valakit gyanúsnak találunk, meglehetősen szubjektív döntés.
A Ring úgy tűnik, szereti biztonságban tudni felhasználóit és bízik értékítéletükben, májusban közzétett Neighbors alkalmazásuk lényege, hogy a felhasználók egymás között oszthatják meg a bűnözőkkel és a bűnügyekkel kapcsolatos információkat.
Hogy az új elképzeléssel mi lesz a jövőben, egyelőre rejtély.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük