Csomó e-mail cím és azok jelszavai kerültek ismét nyilvánosságra! Csekkold le, hogy a tiéd érintett-e

87 GB-nyi lopott adatot tartalmazó listát tettek közzé hackerek több fórumon is. A főként kiszivárgott e-mail címeket és jelszavakat, valamint feltört oldalak neveit tartalmazó adathalmaz először egy népszerű hackerfórumon, majd a MEGA elnevezésű fájlmegosztón is megjelent.

Az adatlopásra Troy Hunt biztonsági szakértő hívta fel a figyelmet, akit igencsak meglepett az eset, hiszen a kiszivárgott listán szereplő adatokhoz nem egy konkrét szolgáltatást vagy adatbázis feltörésével jutottak hozzá, több ezer különböző forrásból származnak. A Collection #1 néven terjedő adathalmaz 12 ezer fájlt tartalmaz, a kiszivárgott felhasználónév-jelszó adatok száma 1,16 milliárdra tehető, a fájlokban jelszóból 21,2 milliót, egyedi e-mail címből pedig 773 milliót találtak.

Troy Hunt

A feltört oldalak között 47 db .hu-ra végződő is szerepel.
Troy Hunt korábban létrehozott oldalán könnyedén lecsekkolhatjuk, hogy e-mail címünk érintett-e a feltörésben. Jó hír, hogy ez nem csak a mostani eset kapcsán aktív, korábbi feltöréseket is mutat, így értelemszerűen ha az e-mail címed beírása után pirosra vált az információs sáv, változtass jelszót, míg nem lesz késő.
Az ellenőrző oldal a Have I Been Pwned.

A szolgáltatásnak van egy jelszókeresős verziója is, így arra is rákereshetünk, hogy jelszavaink veszélybe kerültek-e valamilyen adatlopásos ügy során.
A mi tippünk, hogy azért időnként érdemes jelszót változtatni, az sosem árt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük