Videójátékkal az Alzheimer-kór korai felismerésére?

Habár a memória probléma az Alzheimer-kór legjellemzőbb tünete, már nagyon előrehaladott stádiumot mutat. A betegség sokkal korábbi jele lehet a gyenge időbeli és térbeli tájékozódó képesség, amelynek kiszűrésére a kutatók egy új módszert dolgoztak ki. Az idősebb páciensekkel egész egyszerűen videojátékot játszatnak. A Sea Hero Quest nevű játékot a Deutsche Telekom és számos európai egyetem együttműködésében fejlesztették ki és magyarul is elérhető.

„Ahhoz, hogy a jövőben az Alzheimer-kór kezelése hatékony legyen, a betegség legkorábbi szakaszaiban kell elkapni, mielőtt túl sok agyi károsodást okozna.” – mondta Gillian Coughlan, a játékfejlesztők egyike.

A játék során a játékosok egy virtuális hajóval navigálnak. Az elején egy térképet kell figyelniük és megtanulniuk, amely a későbbiekben eltűnik, és kezdődhet a memória támaszkodó tájékozódás. A játék során az alkalmazás összegyűjti az adatokat arról, milyen hatékonyan érik el az új célokat, ezzel észlelve a demencia tüneteit „bármilyen klinikai jel megjelenése előtt”.

A játékidő mindössze két perc, amely idő a tudósok elmondása szerint éppen olyan mennyiségű adatot generál, mint az öt órás laboratóriumi környezetben végzett vizsgálódás. A játék roppant sikeres, már 4,3 milliónál is többen játszottak, bő 117 évnyi ideig – a tudósok így annyi adatra tettek szert, amennyit hagyományos demenciakutatással 176 évszázadig tartott volna összegyűjteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük