Fellélegezhet a Huawei? Feloldották a szankciót

Fotó: Bloomberg

Donald Trump még májusban tette tiltólistára a Huawei-t. Azóta többek között arról is esett már szó, hogy a vállalat saját operációs rendszerrel készül, de most úgy néz ki, mégsem lesz rá szüksége.
Trump ugyanis a G20-on bejelentette: az USA visszavonja a Huaweire kiszabott szankciókat, kereskedhet amerikai cégekkel, így továbbra is használhatja a Google Android rendszerét.

Trump részleteket nem árult el, vagyis a szankció feloldásának pontos feltételei egyelőre nem ismertek. Annyit azért tudunk, hogy a feloldás a “súlyos nemzetbiztonsági problémát nem hordozó” termékekre vonatkozik, ebben az okostelefonokat érintő  hardver- és szoftverkomponensek is beletartoznak.

Fotó: Reuters

A “kegyelemről” nem csak amerikai cégek igyekeztek meggyőzni a kormányt, Kína is kijelentette, hogy a két ország közötti bármiféle kereskedelmi megállapodásnak a Huawei-re kirótt szankciók eltörlése az alapfeltétele.
A döntésnek a Broadcom, az Intel, a Qualcomm és a Micron is örülhet, hiszen véglegesítés esetén jelentős bevételtől estek volna el. 

A legnagyobb nyertes persze kétségkívül a Google, akik már a vállalati ügyfeleknek ajánlott Android Enterprise Recommended (AER) programjának támogatott készüléklistájára is visszatettek jó néhány Huawei modellt, bízva a vállalat visszatérésében. A tiltás teljes feloldására azonban még kicsit várnunk kell. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük