UV-C fertőtlenítő+töltő a Samsungtól

A Samsung elkötelezett a személyes higiénia mellett, ezért a korábban bevezetett „Galaxy Fertőtlenítő Szolgáltatás” (amely a megjelölt Samsung Márkaszervizekben Magyarországon is elérhetővé vált 2020. áprilistól) után nyáron megjelent a piacon egy UV-C fény által fertőtlenítő készülékkel, amely vezeték nélküli töltő is egyben.

A fertőtlenítő doboz elpusztítja a kórokozók 99%-át, és ezt nemcsak a Samsung állítja, mivel az eszközt két független tesztelő és tanúsító szervezet (SGS, Intertek) is megvizsgálta.

Az eszköz használata nagyon egyszerű: csak bele kell helyezni a fertőtleníteni kívánt mobiltelefont, fülhallgatót, szemüveget, fogkefét stb., majd le kell csukni a fedelét, és megnyomni a start gombot, amely már indítja is a néhány percig tartó időzített fertőtlenítést.

Bár a Samsungnál ez az eszköz újdonság (minden bizonnyal a fertőtlenítési igények megnövekedése miatt), azonban a technológia már régóta ismert.

A napfény mikroorganizmusokat elpusztító hatását évszázadok óta ismerjük. Majdnem 150 éve azt is felfedeztük, hogy a rövidhullámú fény az, aminek sterilizáló hatása van. A 20. század eleje óta pedig már tudjuk azt is, hogy az ibolyántúli (UV) sugárzáson belül az ún. UV-C tartomány (200-280 nm) az, ami a leghatékonyabb a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozók ellen.

Az UV-C fényt kibocsájtó fényforrásokat évtizedek óta használunk már fertőtlenítésre, sterilizálásra (pl. víztisztító üzemekben). „A germicid vagy baktériumölő lámpák speciális UV-C tartományú fényforrások. Ez a rövid hullámú ultraibolya sugárzás roncsolja a kórokozók DNS-ét.” (Wikipédia)

A technológia fejlődésének és a tömegtermelésnek köszönhetően pedig napjainkban már elérhetővé váltak a kis méretű vagy akár hordozható – és így újabb és újabb különböző felhasználási területekre specializálódott – eszközök is, amelyek LED fényforrással állítanak elő UV-C tartományú fényt.

Figyelmeztetés: Az UV-C fény káros a szemre és a bőrre, ezért az UV-C fényforrásokat csak a mellékelt előírások betartásával célszerű működtetni (az pl. nem célszerű szándékosan a szemre, bőrre irányítani).

Az iCuccokStore kínálatában megtalálható UV-C fényt alkalmazó termékek azonban biztonságosan alkalmazhatóak, mivel azok mindegyike rendelkezik biztonsági szenzorral, így érzékelik azt, ha a működtetés nem biztonságos (pl. doboz nyitása, eszköz nem megfelelő szögben tartása), és automatikusan kikapcsolják az UV-C fényforrást.

Forrás: samsung.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük