Így könnyű védekezni kerékpárlopás ellen

bicycle

Végre elérkezett a nyár! A legtöbben ilyenkor csak biciklire pattannak, és élvezik a szép idő előnyeit. De mi a helyzet a kerékpártolvajokkal?A következőkben kiderítjük, hogy milyen lehetőséget kínál a modern technológia ellenük. 

Évente több mint 16 000 biciklit lopnak el Magyarországon. Ez az szám még mindig csekélynek számít a berlini adatokhoz képest: ” A fővárosban tavaly 21.576 kerékpár lett tolvajok zsákmánya, az így okozott kár értéke 8,6 millió euró.” – írta a Délmagyar. Úgy néz ki, hogy  nem lesz ez sokáig így, hiszen az okos -emberek, -telefonok, valamint -kütyük mellett elérkezett a biciklizárak hódításának ideje.

Első hallásra ugyan abszurdnak tűnhet, de igenis léteznek okos biciklizárak! Úgy néz ki, hogy valaki megelégelte a lopásokat és egy olyan zárat talált ki, ami túljár a tolvajok eszén. A biciklizár nemcsak automatikus, hanem okos, hiszen saját applikációval rendelkezik, ami folyamataos kapcsolatot tart fent telefonoddal.  Ez az ún. LINKA, a világ első automatikusan záródó bringa zára.

Az új technológia a következő funkcióinak köszönhetően  parancsol megálljt a biciklitolvajoknak:

1. Rögzíti a kerékpárodat, méghozzá olyan módon, hogy nemcsak a lopás kizárt, hanem a dőlés is.

2. Ha valaki véletlen hozzáér a biciklidhez a zár automatikusan megszólal, mint egy riasztó, valamint a telefonod is figyelmeztet a történtekre.

3. Ehhez a zárhoz nem lesz szükséged kulcsra! Ugyanis a LINKA azonnal érzékeli, amikor közeledsz a bicajodhoz.

4. Ha az előző megoldás nem jön be akkor még marad a kódos rendszer. Ám ez is különbözik a megszokottól hiszen a számokat úgy jelöli, hogy hányat koppintasz rá a “LINKA”  feliratra.

images

4. Többé nem kell azon agyalnod egy átbulizott éjszaka után, hogy hova is parkoltad le a biciklidet előző este! A csodazár erre is tudja a megoldást. Elég lesz csupán elővenned a telefonodat, és megnézni a térképen, hogy hol vár rád a járgányod.

5. Abban az estben sem kell aggódnod, ha egy idegen helyen jársz a kerékpároddal, hiszen a zárhoz tartozó mobilos program kiszűri a tolvajokat. Egyszerűen nyisd meg a térképet, és nézd meg hol a legbiztonságosabb parkolni.

LINKA-03

A szuper biciklizár ára 99$. Ha belegondolunk némelyikünk kerékpárja nem ér ennyit; az enyém biztos nem. De hát fő a biztonság!

Képek forrása: linka.com, seebrennanrun.com

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük