Érdemes áttérni Win10-re?

Napi munkánk során nekünk is egyre gyakrabban teszik fel a vásárlóink ezt a kérdést.

insider-868x445

Immár az új Windows 8.1 telepítések alkalmával, amennyiben a telepítés közben beállítjuk az internet kapcsolatot, már a telepítő része a Windows 10-re történő frissítés is. Ebből arra következtethetnénk, hogy a legújabb Windows minden tekintetben jobb, mint elődei?

A Windows 7 óta gyakorlatilag az összes operációs rendszer ugyanazokat a hardver specifikációkat ajánlja, így kézenfekvő az ötlet, érdemes volna ugyanazon a “vason” összehasonlítani mindegyik ma használt kiadást.

Rákerestem a neten, találtam is választ, nem is kell nekünk fáradnunk a teszttel. Akit érdekel az összehasonlító teszt, és tud angolul, az kattintson rá.

Aki viszont a teszt summájára kíváncsi, annak elárulom: az eredmény nem túl meggyőző. Ha a Windows 10-et gyorsabb rendszer, a vele való gyorsabb munka miatt telepíti fel valaki, csalódni nem is fog, de a várt sebesség növekedés alig, vagy egyáltalán nem lesz érzékelhető a számára. Sőt – talán a Windows 8-ból lassabb gépeken jól ismert és a Windows 10-be is valahogy átkerült Start gomb késés miatt okoz csalódottságot is. Így elmondható: mivel lényeges funkcionális, vagy stabilitási ok nem indokolja a Windows 10-re való áttérést, egyelőre pusztán csak a megváltoztatott külső miatt még az áttérés nem igazán éri meg a ráfordított időt.

Azonban kedden (augusztus 18-án) kiadtak egy új build-et (10525-ös számút, mely nagyjából 300-zal több, mint a véglegesen kiadott Windows 10-é). Ebben a gyorsaság tekintetében is ígéretes új megoldás található – persze ha a tesztek bizonyítani fogják ennek a működőképességét. Ebben a kiadásban végre búcsút inthetünk a réges-rég óta jelen lévő lapozófájlnak!

A lapozó fájl legfőbb szerepe a memória felszabadítása volt, ebbe a merevlemezen levő “pufferbe” kerültek a memóriában bizonyos ideig nem használt kódrészletek. Ez azért okozott eddig lassulásokat, mert ha ezt a kódrészletet ismét elő kellett vennie a rendszernek, azt a merevlemez sebességével arányos idő alatt tette, ami bizony kevesebb memória miatt nagyobb elmentett kóddaraboknál még “fagyás érzetet” is keltett.

Az új kiadásban a lapozó fájl megszüntetését ígérik, egyben az ilyen nem használt kódrészleteket az operatív memória erre elkülönített pufferébe, tömörítve fogják félretenni. Operatív memória ugye ma már egyre több van minden gépben, így tehát az eredmény valóban jelentős sebesség ugrással kecsegtethet.

Meglátjuk.

Ám ha ez a fejlesztés átmegy az insiderek vizsgáján, és belekerül egy hamarosan automatikusan feltelepülő Windows Update frissítőcsomagba, akkor attól kezdve egyértelműen a Windows 10 lesz a sebességében is a legjobb Windows.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük