Facebook-ot mindenkinek?!

Mark Zuckerberg techbirodalma már nemcsak földi-égi összeköttetéssel fog érkezni a Föld lakóihoz,  hanem hamarosan a világűrből is lecsap. 

arton2898

 

2016-ban szeretné fellőni első műholdját a Facebook. Úgy néz ki, hogy a már megkezdett terjeszkedés második pontja az “űrállomások” lesznek, így tutira oda is eljut a net, ahol “még a madár se jár”.

Miért nem éri be a Zuckerberg csapat a drónokkal?

Ugyanis szeptember végén még arról szóltak a hírek, hogy a Facebook egy angol mérnökcsapat által tervezett  Aqualia nevű robotrepülővel próbálja meghódítani a világot. A drón -a tervek szerint- 27 kilométer magasból sugározná a világhálót, mindazok a területek felé, ahová máshogy nem jutna el a szélessávú hálózat. Azonban van egy bökkenő a tervvel: a drónnak is kijár a pihenés, azaz “csak” 90 napig képes repülni leszállás nélkül.  A Facebook azonban nem éri be ennyivel, ezért jövőre egy műholdat szeretnének fellőni, hogy a világ minden pontjára eljuthasson az internet, és ezáltal a világ leghíresebb közösségi oldala.

 

giphy (2)

 

A műhold hírét maga Mark Zuckerberg jelentette be  az Internet.org tervezet részeként. A projekt állítólagos célja, hogy Afrika szegényebb országaiba is eljuthasson az internet. Persze az már megint más kérdés, hogy az internethez egy kompatibilis eszköz is szükségeltetik…

 

giphy (3)

A kritikusok szerint ezzel a húzással a vállalat monopolhelyzetbe kerül, ergo akarva-akaratlanul  a céget a  profit vezérli. Hogy ez mennyire irreleváns? Azt mindenki maga döntse el!

Forrás: bbc.com

Képek forrása: giphy.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük