További hibák az iPhone 5-nél

i5Karcos, nem megy belőle elég, ráadásul újból probléma adódott az antennával és Siri sincs a helyzet magaslatán, sőt a kijelző is villog: csupán a legfontosabbak néhány nap használat után.

A kütyük terén is bevált szokás, hogy semmiben sem bízunk, amely első generációs, amely épp most jött le a futószalagról. Teszteljék csak előbb a hivatásos teszterek, illetve azok, akiknek annyira fontos a váltás, hogy – jelen esetben – napokat ücsörögnek a bolt előtt. Legyenek ők a kísérleti patkányok, szívjanak ők a gyerekbetegségekkel. A többiek pedig néhány hónap, néhány széria után elegendően informáltak lehetnek az addig rejtett hibákat illetően.

Az új iPhone 5 ugyan csak néhány napja kapható bizonyos országokban, az eladott ötmillió darab hatalmas tesztelői bázist is jelent az esetleges jövendő tulajok számára. Avagy elrettentést, kinek hogyan is tetszik.

Az egyik problémáról már mi is beszámoltunk: a hátsó alu borítás bizony könnyebben karcolódik, valamint nem kevesen ilyen állapotban kapták kézhez új készüléküket is. Ezen sajnos már nem lehet javítani, azonban egy jól megválasztott tokkal legalább elejét vehetjük a további sérelmek kialakulásának, és így a következő cserénél a kopottas helyett akár újszerűként is meghirdethetjük a készüléket.

Némileg az antenna-gate problémához hasonlít a mostani WiFi-gyengeség: az iPhone 5 ugyanis a jelek szerint bekapcsolt LTE rádió mellett igencsak gyenge teljesítményt produkál WPA2-es védelemmel ellátott WiFi hálózatokkal használva. A felhasználóknak kapcsolódási problémái vannak, valamint a sávszélesség is gyötrelmesen alacsony. Jelenleg az egyedüli ismert megoldás az LTE 4G ideiglenes lekapcsolása.

Ugyan az Apple elvileg a minőségi termékeiről híres, az iPhone 5 új kijelzője kapcsán egy kis porszem csúszott a gépezetbe: a kijelző panel és az alumínium ház találkozásánál ugyanis kissé szivárog a háttérvilágítás. Jó hír, hogy ezt csupán sötétben lehet észrevenni.

i5lcd

Pislákoló segédfény…

Három másik probléma nem az iPhone hibája, azonban a felhasználók megjárhatják velük. Az egyik Siri: az Apple hangos asszisztense ugyanis kissé megőrült és keveri az azonos vagy hasonló nevű városokat, sokszor a világszerte ismert városok helyett egy-egy eldugott kisváros időjárását említve. Ugye tudják, hogy Amerikában van vagy egy tucat Budapest? A hiba az Apple szervereiben van, és mint ilyet, elvileg gyorsan javíthatná az Apple.

siri

Siri probléma

A második probléma az új kábeleket érinti: a felhasználók egyre sokasodó bejelentései szerint ugyanis az standardnak látszódó USB-ben végződő töltő kábel annyira szorul bizonyos eszközökben (például az Apple saját billentyűzetében) hogy fogóval estek neki. A hiba forrása egyesek szerint az, hogy a csatlakozó túlságosan mély, és így tovább lehet bedugni, mint más csatlakozókat. Ennek következtében pedig rászorul a csatlakoztatott eszközre. A kábeleket ugyan a hivatalos boltokban cserélik, azonban az új darabok sem mozognak a megszokott könnyedtséggel. Azaz nem árt vigyázni.

kabel

Érdemes a kábelekkel is vigyázni

A jelenlegi utolsó probléma leginkább egy rossz időzítés: szeptember harmincadikán ugyanis lejár az a 20 gigabájtnyi ingyenes iCloud tárhely, amelyet az átállás alatt a fizetős MobileMe felhasználók kaptak. Az új, mindössze 5 gigabájtos hely pedig – amennyiben több iCloud-ra kötött készüléket is menteget az ember – gyorsan betelhet, a várakozás pedig adatvesztéshez vezethet.

Vibráló csíkok a virtuális billentyűzeten

Az Apple termékeihez kapcsolódó fórumokon több felhasználó jelezte, hogy egyes esetekben vibráló vízszintes vonalak jelennek meg az új iPhone virtuális billentyűzet felületén. A problémáról videó is készült.

Bár már az első hétvégén rekordokat döntöttek az eladási adatok, az új iPhone startja eddig nem sikerült túl fényesen. Iparági szakértők már a bemutatáskor kevesellték az új modell fejlesztéseit, és a készüléken futó új operációs rendszer, az iOS 6 saját térképszoftvere is hibát hibára halmoz.

A felhasználók most egy idegesítő jelenségre lettek figyelmesek: egyes esetekben vibráló, vízszintes csíkok jelennek meg a virtuális billentyűzet előhívásakor. Bár a probléma feltehetően szoftveres alapú, az eddigi információkból úgy tűnik, hogy csak az iPhone 5-tel rendelkező felhasználókat érinti.

A megjelenítési hiba a tapasztalatok szerint főleg akkor jelentkezik, amikor a készülék tulajdonosa megpróbálja begépelni a jelszavát az App Store-ba vagy az iTunes online boltjába való bejelentkezés során. Az Apple a problémával kapcsolatosan eddig nem reagált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük