Bevezetés a Windows 8 használatába (2. rész) – Microsoft fiók

A Microsoft-fiók egy e-mail cím és egy jelszó, amellyel bejelentkezhetünk a Windowsba. A fiók ingyenes, egyszerű beállítani, és tetszés szerinti e-mail címet használhatunk hozzá, de új e-mail címet is kérhetünk. (Például egy Outlook.com-, Gmail- vagy Yahoo!- címet is megadhatunk a Microsoft-fiók számára.)

Miután bejelentkeztünk a számítógépre vagy más eszközre a Microsoft-fiókkal, alkalmazásokat tölthetünk le a Windows Áruházból, biztonsági mentést készíthetünk fontos adatainkról és fájljainkról egy ingyenes felhőbeli tárhelyre, illetve naprakészen tarthatjuk és szinkronizálhatjuk minden kedvelt holmijainkat (eszközöket, fényképeket, barátokat, játékokat, beállításokat, zenéket stb.).

Ha többen is használják a számítógépet, akkor minden személynek saját fiókkal célszerű rendelkeznie. Így ők is bejelentkezhetnek és személyre szabhatják a számítógépet a saját háttérszíneikkel, kedvenc alkalmazásaikkal, fiókképükkel, a saját e-mail postaládájukkal és más lehetőségek felhasználásával. Gyermekeink számára gyermekfiókot is létrehozhatunk – akár e-mail címmel, akár anélkül –, amely különleges biztonsági felügyeletet tesz lehetővé, hogy a gyerekek csak azt láthassák a számítógépen, amit mi megengedünk nekik.

Ha korábban már használtuk a Microsoft valamelyik szolgáltatását, például az Xboxot, a Hotmailt, az Outlook.com-ot, a SkyDrive szolgáltatást, a Messengert, a Skype-ot vagy a Windows Phone-t, akkor már van Microsoft-fiókunk (ez az az e-mail cím, amellyel be szoktunk jelentkezni). Ha nem emlékszünk milyen e-mail címet szoktunk használni ezekhez a szolgáltatásokhoz, az sem baj; ingyenesen regisztrálhatunk magunknak egy új e-mail címet.

Ellenőrizzük az alábbiak szerint, hogy bejelentkeztünk-e a Microsoft-fiókunkkal:

Pöccintsünk befelé a képernyő jobb széléről, és koppintsunk a Beállítások, majd a Gépház elemre. (Ha egeret használunk, mutassunk a képernyő jobb alsó sarkára, húzzuk a mutatót felfelé, és kattintsunk a Beállítások, majd a Gépház elemre.)

Koppintsunk vagy kattintsunk a Fiókok, majd a Saját fiók elemre.

msfiok1

Ha már bejelentkeztünk egy Microsoft-fiókkal, akkor megjelenik a nevünk és az e-mail címünk a fiókképünk fölött.

msfiok2

Ha helyi fiókkal jelentkeztünk be, akkor a nevünk alatt a Helyi fiók felirat látható, és megjelenik a Kapcsolódás Microsoft-fiókhoz hivatkozás.

Bejelentkezés Microsoft-fiókkal

Ha helyi fiókkal jelentkeztünk be a számítógépre, többféle módon is átválthatunk a Microsoft-fiókunkra. Pöccintsünk befelé a képernyő jobb szélétől, és koppintsunk a Beállítások, majd a Gépház gombra.

(Ha egeret használunk, mutassunk a képernyő jobb alsó sarkába, mozgassuk felfelé az egérmutatót, és kattintsunk a Beállítások, majd a Gépház gombra.) Koppintsunk vagy kattintsunk a Fiókok, a Saját fiók és végül a Kapcsolódás Microsoft-fiókhoz lehetőségre. A rendszer kérheti a jelszó megerősítését. Ezután válasszunk a következő lehetőségek közül:

msfiok3

1. lehetőség: Kapcsolódjon egy létező Microsoft-fiókhoz.

Akkor is rendelkezhetünk Microsoft-fiókkal, ha nem azzal jelentkeztünk be a számítógépre, feltéve hogy használjuk a Microsoft valamelyik szolgáltatását, például az Xboxot, a Hotmailt, az Outlook.com-ot, vagy a Skype-ot. A Microsoft-fiók az az e-mail cím, amellyel be szoktunk jelentkezni ezekbe a szolgáltatásokba.

Adjuk meg azt az e-mail címet és jelszót, amellyel más Microsoft-szolgáltatásokba szoktunk bejelentkezni, majd koppintsunk vagy kattintsunk a Tovább gombra, és kövessük a megjelenő utasításokat.

msfiok4

2. lehetőség: Jelentkezzen be azzal az e-mail címmel, amelyet a leggyakrabban használ.

Ha eddig még nem használtuk a Microsoft szolgáltatásait, bármilyen e-mail címmel regisztrálhatunk egy új Microsoft-fiókot; például használhatunk egy Outlook.com, Yahoo! vagy Gmail rendszerbeli címet. Használjuk kedvenc e-mail címünket:

Írjuk be a használni kívánt e-mail címet, majd koppintsunk vagy kattintsunk az Új fiók létrehozása parancsra.

Adjuk meg személyes és biztonsági adatainkat a megjelenő utasítások szerint, és már készen is vagyunk.

msfiok5

3. lehetőség: Hozzon létre egy új e-mail címet.

Ha tiszta lappal szeretnénk indulni, és egy vadonatúj e-mail címet szeretnénk Microsoft-fiókként használni, ingyenesen kérhetünk egyet az alábbi módon:

Koppintsunk vagy kattintsunk az Új fiók létrehozása parancsra.

Adjuk meg személyes és biztonsági adatainkat az új e-mail címhez a megjelenő utasítások szerint, és már használhatjuk is az új címet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük