Berókázzák az iOS-t is

A Mozilla még pár évvel ezelőtt hevesen tiltakozott a Firefox iOS verziójának elkészítése ellen, mondván nem lenne lehetőségük portolni a böngésző motorját. Az idő és a platform népszerűsége azonban meggyőzte őket. És persze az is, hogy az Apple is meggondolta magát.firefox-for-ios-2
A vállalat ugyanis nem engedélyezi az alkalmazásoknak, hogy másmilyen WebView-t használjanak, mint amit ők adnak, az iOS 8 előtt ráadásul még a Safari Nitro JavaScript motorját sem használhatták a külső alkalmazások. Az iOS 8 ezt a korlátozást eltörölte, így a külső fejlesztők, mint a Mozilla alkalmazásai is immár ugyanolyan gyorsak lehetnek, mint a Safari. Az Apple korlátozásai miatt minden böngésző iOS-en a WebKitet használja, de ebbe már a a Chrome-mal a Google is beletörődött.

A Firefox iOS-es kliense ugyan még nincs kész, de GitHubon már fenn van a forráskód. Swift nyelven készül, tehát a Mozilla fejlesztői kihasználják az Apple által nyújtott legújabb elérhető erőforrásokat, ám jelenleg még korai stádiumban van.

Firefox-iPad

Egyébként nem a Firefox lesz az első Mozilla alkalmazás iOS-re, 2010-ben próbálkoztak már a Mozilla Home-mal, mely a könyvjelzők szinkronizálását könnyítette meg, ám a projektet leállították 2012-ben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük