A Samsung maradhat az Apple fő beszállítója

A Re/Code értesülései szerint a Samsung lesz a következő generációs iPhone és iPad készülékekbe kerülő A9-es chip gyártásáért a felelős.
Az utóbbi időben elég nagy káosz övezte a témát és nem volt teljesen egyértelmű, hogy a tajvani TSMC vagy az örök rivális nyeri ezt a projektet. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy a Samsung gyártástechnológiai fölénye döntött és a koreaiak nyertek.

a9-chip

2013-ban az Apple aláírt a TSMC-vel egy megállapodást, amely még a beszállítói diverzifikáció jegyében született és célja a Samsungtól való függőség enyhítése volt. A jelenlegi modellekbe kerülő, 20 nanométeres technológiával készülő A8 és A8X chipeket a két gyártó együttes erővel állította elő, bár a kapacitás oroszlánrészét a TSMC vitte.

apple-a8-k

Hogy az Apple miért a Samsung-gal gyártat? Az ok a FinFET gyártástechnológia, a TSMC még 16 nanométeren dolgozik, míg a Samsung 14-nél tart, a kisebb chipek pedig még kevesebb energiafogyasztást jelentenek, így egyben még gazdaságosabb működést.

A Samsung részéről ugyan hivatalos megerősítés még nem jött, de a félvezető-részleg igazgatója, Dr. Kinam Kim októberi nyilatkozatában kitért arra, hogy jelentős profitnövekedésre számít a 2015-ös évre, köszönhetően a 14 nanométeres chipekre mutatkozó hatalmas igény miatt. Talán pont erre az Apple együttműködésre gondolt…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük