iOS 9: az osztott képernyős mód nem csak az új iPadekre lesz elérhető

A közelgő WWDC-t megelőző pletykák már rég óta egy nagyobb kijelzős iPad-ről, többfelhasználós iOS-ról és osztott képernyős módról szólnak. Az utóbbi a konkurencia kínálatában már egy ideje elérhető, egyszerre több alkalmazás is futtatható a képernyőn, ami Apple felhasználóként is lényegesen megkönnyítené a mindennapi életünket, hiszen így például egyszerre tudnánk böngészni az icuccok.hu oldalt és csevegni a barátainkkal anélkül, hogy az alkalmazások között váltogatnánk.

Az iOS 8-ban találtak már az osztott képernyős alkalmazás futtatásra utaló jeleket, ám hivatalosan sosem vált elérhetővé a funkció.

A 9to5mac biztos forrásra hivatkozva elárulta, hogy az osztott képernyős mód az Apple esetében még nem tökéletes, így a 2015-ös WWDC-n ez az új funkció nem biztos, hogy bemutatásra kerül, de valószínűleg nem csak az új iPadekre lesz majd elérhető.

multitasking-ipad
A hírek szerint a két alkalmazás többféleképpen is elrendezhető lesz a képernyőn álló és fekvő módban is.
Lehet

  • fele-fele és
  • 1/3–2/3-os elosztás is.

Ráadásul nem kell, hogy két külön alkalmazás legyen a képernyőn, hanem lehet majd ugyanazon appnak két ablaka is.

Többfelhasználós iOS

Az iPadek esetében egyes felhasználók szerint nagyon jól jönne a többfelhasználós mód, amikor is a számítógépekhez hasonlóan mindenkinek lenne egy külön fiókja a saját beállításaival, dokumentumaival és alkalmazásaival, hiszen sok esetben egy családban csak egy tablet található, amit mindenki előszeretettel használ.
Az idei WWDC-n ez a funkció vélhetően szintén nem kerül még bemutatásra, ezáltal az iOS 9.0 őszi megjelenésével sem lesz elérhető, a 9.1 vagy 9.2 érkezésével lehet inkább számítani rá, de az is lehet, hogy csak az új iPad-el fog megjelenni.

wwdc-2015

Ezek a funkciók állítólag sokat javíthatnának az iPad eladásokon, melyeknek a száma már több negyedéve folyamatosan csökken.

Kicsit az iPad Pro-ról is

ipadpro

Egyes források szerint az Apple már teszteli a J98 és J99 kódnéven futó 12 colos iPadeket. Ezek a gépek egyelőre csak nagyobb kijelezős iPad Air 2-k két oldalukon hangszóróval. Az új tableteket még nem tervezik piacra dobni, egyelőre még várnak bizonyos hardverelemekre, illetve a szoftver tökéletessé válására, tehát van mit szépíteni az új kütyükön.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük