Más megvilágításba kerülnek az iPad-ek az iOS 9 segítségével

A WWDC-n debütált iOS 9 nem csak az iPhone felhasználók számára hoz újdonságokat, hanem az iPad-esek számára is teljesen új távlatokat nyit meg. Az iPad-es újdonságokat már említettük, de részletesen nem mutattuk be.
Az elmúlt időszakban egyre jobban csökken az iPad eladások száma, hiszen az almás tablet a nagyobb kijelző mellett lényegében nem ad olyan extra funkciókat, amit ne tudna iPhone készülékünk is. Hiába a csábító iPad reklám, a széles felhasználási mód, sokan választják helyette mobiljukat.

Az iOS 9 legfőbb célja iPad esetén azonban az lesz, hogy az adott munkát a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban el tudjuk végezni.

ipad-ios-9-2

Lássuk, milyen újdonságokat, extrákat kapunk:

slide-over

Lehetőségünk lesz immáron anélkül új alkalmazások megnyitására, hogy a jelenlegit be kellene zárnunk. Ez még azonban nem a igazi multitasking funkció, hiszen az aktuálisan megnyitott alkalmazás csupán inaktívvá teszi a háttérben futót.

ipad-ios-9-slide-over
Aktiválásához csak a kijelző széléről jobbról el kell csúsztatni az ujjunkat (éppen mint az Értesítési központ esetén fentről).
A funkció elérhető lesz az iPad 2 készülékektől felfelé az összes iOS 9-et futtató iPaden.

split-view

 

 

Ezt már igazi multitaskingnak lehet tekinteni, hiszen ezesetben két különböző alkalmazást párhuzamosan és egyszerre tudunk használni. 

ipad-ios-9-split-view

A Split View esetén eldönthetjük azt is, hogy fele-fele vagy 30–70 százalékos arányban szeretnénk megosztani a kijelzőt a két alkalmazás között.

Jelenleg kizárólag csak az iPad Air 2 (és újabb) készülékeken lesz elérhető, hiszen társaik nem rendelkeznek a funkcióhoz szükséges adottságokkal.
A Slide Over és Split View nézet jelenleg még csak a gyári Apple alkalmazások (iMessage, Naptár, Mail, Fotók, Óra, stb.) esetén érhetőek el.

picture-in-picture

 

 

A Slide Over nézethez hasonlóan az iPad 2-től kezdve szintén minden iPad esetén elérhető lesz.
Lehetővé teszi, hogy ha a Safariban, vagy a gyári Videók alkalmazásban elindítva egy filmet megnyomjuk a Home gombot, akkor a videó tovább folytatódik a képernyőnk egy adott sarkában, amit már szabadon mozgathatunk bárhová, miközben tovább dolgozunk.

ipad-ios-9-picture-in-pitcure

uj-billentyuzet

Az iOS 9 segítségével olyan eszközökhöz, mint a kivágás, másolás és beillesztés állandóan hozzáférünk egyetlen érintéssel, valamint alkalmazásfüggően kapunk opciókat a szövegformázáshoz, illetve a csatolmányok hozzáadásához.

ipad-ios-9-billentyuzet
A szövegkijelöléshez elég csak két ujjal megérintenünk a virtuális billentyűzetünket, amely máris egy trackpadként funkcionál, így szinte ugyanolyan könnyedén tudunk szöveget kijelölni mint bármelyik számítógép esetén.

ipad-ios-9-billentyuzet-2

Akik külső billentyűzetet használnak a gyorsabb gépelés érdekében, örülhetnek az alkalmazásváltó funkciónak, ami gyakorlatilag éppen úgy működik, mint a Mac esetén.

ipad-ios-9-billentyuzet-3

Mit szóltok az iPad újításokhoz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük