Apple Music, Tidal, Spotify: vajon melyik hangzása jobb?

A The Verge szembe állította egymással a három nagy zenei streaming szolgáltatót, hogy kiderítse:

Melyik hangzása a legjobb?

Főszerepben:

applemusic

Az Apple Music szorul legkevésbé bemutatásra, hiszen annyira friss, hogy szinte ropog. Az iOS 8.4-el együtt érkező szolgáltatás többek között eseményalapú lejátszási listával, Beats 1 rádió állomással, több millió dallal, online és offline hallgatási lehetőséggel, zenei szerkesztők által kézzel összeválogatott listákkal érkezett.

Spotify

A Spotify 2006 óta él a köztudatban, másolásvédelemmel ellátott tartalmakat tesz elérhetővé a nagyobb lemezkiadók közreműködésével. A svéd szolgáltatás többek között szintén eseményalapú lejátszási listát és különleges, Spotify Running funkciót is tartalmaz. Utóbbi az iPhone szenzorait használva (GPS, giroszkóp, gyorsulásmérő) állapítja meg futásunk tempóját, a kapott eredmény függvényében keveri megszakítás nélkül a ritmusunkhoz leginkább passzoló dalokat.

tidal

A Jay-Z tulajdonában lévő szolgáltatás érdekessége  az elérhető számok minősége (normál 96 kbps AAC+, magas 320 kbps AAC, iHiFi 1411 kbps Flac 16/44,1 khz), valamint, hogy a zenéken túl még 75 ezer HD videót, interjúkat és egyéb extrákat is kapunk.

A The Verge a fenti három zenei szolgáltató hangminőségét tesztelte, hogy kiderítse, vajon

  • az Apple Music: 256kbps (AAC technológiával),
  • a Spotify320kbps (MP3) vagy éppen
  • a Tidal: 1.4Mbps (CD-hangzás) viszi a prímet?

A kísérlet egyszerű volt: mindhárom szolgáltatást azonos bitrátán játszottak le az alanyoknak egy iPhone 6 Plus és egy Sony MDR-7506 fejhallgató segítségével.
Három dalt játszottak le:

  • Kendrick Lamar-Complexion (A Zulu Love)
  • St. Vincent-Digital Witness
  • Aaron Copland-Fanfare for the Common Man

Minden egyes dal meghallgatása után arra kérték az alanyokat, hogy mondják ki, ami elsőként az eszükbe jut a minőséggel kapcsolatban.

A teszt 29 százalékában lényeges különbséget nem tudtak említeni a résztvevők a szolgáltatások között, ám a legtöbb esetben egyértelműen a Tidal-t nevezték meg a legrosszabb hangzásúnak. Tehát az Apple Music és a Spotify emelkedtek ki a tesztből, amire őszintén bevallom, én számítottam is. Te melyik szolgáltatást használod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük