iPad-es spermavizsgálat?!

Nemrég bukkantunk rá az idei év egyik leghihetetlenebb alkalmazására az iSperm-re. A terméket és a hozzá tartozó applikációt egy taiwani cég dobta piacra. Az eszközt egyelőre még csak sertéseken alkalmazták, azonban a nagy érdeklődés miatt esélyes, hogy a jövőben engedélyezik emberi felhasználásra is.

iSpermes

Hihetetlen, de igaz! A XXI. században gyorsan, egyszerűen  végezhetünk el spermavizsgálatot otthonunkban. Ráadásul az iSperm sokkal olcsóbb egy klinikai vizsgálatnál, hiszen 200 dollárba  (54 ezer Ft) kerül. Értesüléseink szerint az Aidmics (gyártó cég) eddig még nem bizonyította az eszköz emberekre való hatékonyságát. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatok még folyamatban vannak. A Boingboing tudósítása szerint az iSperm-et használó disznópásztorok nagyon is elégedettek az app hatékonyságával. A beszámolókból kiderül, hogy amióta  bevezették az iSperm-et a sertéstenyésztésben azóta 20%-kal megnőtt a populáció száma.

Hogyan működik?

A home-made  vizsgálathoz szükségünk lesz az iPad-ünkre, egy felpattinthatós mikroszkópra,kémcsőre, valamint a hozzá tartozó app-re.

Spermavizsgálat otthon az iSperm-el

Mint ahogy azt a felvétel is mutatja a kémcsőből felvett minta átkerül a mikroszkópba, amit egyszerűen csak felcsatolunk az iPad-re, majd elindítjuk az alkalmazást. És ha minden jól megy, akkor nézhetjük a ficánkoló spermiumokat.  A vizsgálat során számos baki előfordulhat, amire youtube-os videó figyelmezteti a felhasználókat.

Lehet, hogy első hallásra kicsit groteszkül hangzik az iSperm. Azonban az eszköz használata sajnos szükséges rossznak tűnik. Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO szerint a Földön nagyjából minden hatodik-hetedik pár (azaz a gyermeket vállalni akarók 15 százaléka) meddő.

Ráadásul a laborban elvégzett meddőségi vizsgálatok nagyon drágák, és nem mindig hatékonyak. A HVG nem is olyan rég egy szerencsétlen páciens történetét dolgozta fel:

„Először elveszett a leadott anyag. Második alkalommal már elkészült a laborvizsgálat, de olyan leletet kaptam, amin a számok rosszul lettek feljegyezve. Az andrológus hosszú percekig silabizálta, még pár könyvet is levett a polcáról, hátha értelmezni tudja.” – részlet “Paliék esetéből.”

Ezek után vicc nélkül elgondolkozhatunk az iSperm társadalmi hasznosságáról. Valószínűleg a termék forgalomba hozásáról az egészségügynek is lesz egy-két szava…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük