Helló iOS 11!

Elképesztően vártuk, tegnap pedig végre a WWDC-n az Apple bemutatta az iOS 11-et. Az iPhone-ok és iPad-ek szoftverének következő jelentős frissítése javítja az operációs rendszert futtató „alaptechnológiákat” és számos új felhasználói élménnyel gazdagítja a mindennapjainkat.

Szinkronizált beszélgetések (iCloud, iOS,  macOS)

Ha törölsz egy üzenetet iPhone vagy iPad készülékeden, az a Mac-edről is eltűnik. Végre!

Az Apple Pay frissítése

Megjelenik a peer-to-peer, tehát két személy közötti fizetés lehetősége.

Az ezekből az a tranzakciókból származó összegeket az Apple Pay Cash kártyán tudjuk majd tárolni, innen pedig a személyes bankszámlánkra is áttehető az összeg.

Siri

Az Apple intelligens személyi asszisztense barátságosabb lett. Ezt többek között új hangjának is köszönhetjük, amely természetesebben fog hatni.
Siri sokkal tanulékonyabbá vált és alkalmazkodni is képes. Az „eszközön belüli tanulásnak”  köszönhetően minden szinkronizálódik a többi Apple eszközünkkel, de teljesen privát marad minden keresés.

Fotó: The Verge

Siri személyre szabja a híreket és már képes fordítani is, így kevesebb harmadik féltől származó fordító appra lesz szükségünk. A támogatott nyelvek az angol, a kínai, a francia, a német, a spanyol és az olasz.

Teljesen megújult App Store

Az alkalmazás áruház teljesen új dizájnt kapott.


A Játékok kategória ezentúl egy teljesen különálló fülön lesz elérhető.
A „Today” nézetben a figyelemre méltó kiadások kapnak helyet, a fejlesztők pedig lehetőséget kaptak, hogy bejegyezzék az alkalmazáson belüli vásárlások listáját, így azokat a felhasználóknak nem kell apponként vadászni.

A kamera új funkciói

A Portré módban lehetőségünk lesz optikai képstabilizátor, vaku és HDR használatára is. Az élő fotókra már új effektek is alkalmazhatók (Loops-akár a Boomerang és Bounce).
Az Apple új, nagyobb teljesítményű formátumokat használ, így csökkentik a tárolóeszköz mennyiségét az iPhone-on. Ezek a HEVC (High-Efficiency Video Encoding) és a HEIF (High-Efficiency Image Format).

Újratervezett Vezérlőközpont

Az Apple teljesen átszervezte, nagyobb lett. Továbbra is felfelé húzó mozdulattal csalogatható elő.

A Térképek módosításai

Érkeznek a belső térképek a repülőterekhez (20 nagy amerikai és nemzetközi helyszíneken) és bevásárlóközpontokhoz (Boston, Chicago, HongKong, London, Los Angeles, New York, Philadelphia, San Francisco, San Jose, Tokio és Washington).

Sebességhatárok és „Ne zavarj vezetés közben”

Az új funkciókkal az idegen autópályákon segít eligazodni a Térképek alkalmazás.

A „Ne zavarj vezetés közben” egy biztonsági intézkedés, amellyel semmi nem vonhatja el a figyelmed a vezetésről.

Például a beérkezett üzenetekről nem kapsz értesítőt.

Apple Music, AirPlay 2 és HomeKit újdonságok

Az AirPlay 2-vel több szobában elérhető lejátszás támogatás válik lehetővé.
Az Apple Music esetében egy a Spotify-nál már elérhető társadalmi elem jelent meg: meg tudod nézni, ismerőseid közül ki használja a szolgáltatást, de bármikor priváttá teheted a zenehallgatást, hogy téged ne lássanak.

AirKit

A kiterjesztett valóság közvetlen beépült az iOS-ba.

Új funkciók az iPad-ek számára

A drag and drop segítségével alkalmazások között, vagy egyik ablakról a másikra kényelmesen át tudjuk húzni a tartalmakat.


Két alkalmazást gond nélkül megnyitva hagyhatunk, közöttük egyszerűen átválthatunk (lényegében ez egy Mac Spaces funkció iPad-re).

Files app iPad-re

Az új app csak a 64 bites készülékeket fogja támogatni, segítségével egyszerűen megtekinthetjük fájljainkat az eszközeinken és többek között az iCloud, Dropbox, OneDrive is támogatja.

Újdonságok még:

  • FaceTime Live Photos
  • jelszó automatikus kitöltés

A nyilvános béta hamarosan megjelenik, a szoftver iPhone 5s és későbbi modelleken lesz csak elérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük