Életbe lépett az Apple új biztonsági eljárása: mindenkinek alkalmazásspecifikus jelszót kell létrehoznia

Június 15-től az Apple új biztonsági eljárásának hála még nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat az adathalászokkal szemben. A vállalat a mai naptól kezdve nem engedi, hogy a harmadik féltől származó alkalmazások hozzáférjenek az iCloudban tárolt személyes adatainkhoz. Az ezen appok használatához külön-külön generált jelszavakra lesz szükségünk. Ez az alkalmazásspecifikus jelszó.

Az Apple hivatalos tájékoztató e-mailjében ez áll:

„Június 15-től kezdődően alkalmazásspecifikus jelszavakra lesz szükség azon harmadik féltől származó appok iCloud adatainak hozzáféréséhez, mint a Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird vagy más e-mail, kontakt és naptár szolgáltatások, amik nem az Apple által biztosítottak. Abban az esetben, ha Ön már bejelentkezett egy ilyen alkalmazásba az elsődleges Apple ID jelszavával, akkor automatikusan ki fog jelentkezni, amint a változás hatályba lép. Egy alkalmazásspecifikus jelszó generálására lesz szüksége, majd egy újbóli bejelentkezésre ahhoz, hogy az alkalmazást ismét használni tudja.”

Hogyan hozzunk létre alkalmazásspecifikus jelszót?

Először is engedélyezzük a kétlépéses hitelesítést az Apple ID számára. Mielőtt ezt megtennénk, jelkódot kell létrehoznunk készülékünkön.

  1. Beállítások > a lap tetején kopp a saját nevünkre > Jelszó és biztonság (itt meg kell adni az Apple ID-nket az iCloudba való bejelentkezéshez) > Kétlépéses hitelesítés bekapcsolása
  2. Adjunk meg egy telefonszámot, amelyre a bejelentkezéshez szükséges ellenőrző kódot szeretnénk kapni, majd kopp a Következőre

Ezután létrehozható az alkalmazásspecifikus jelszó.

  1. Jelentkezzünk be az Apple ID-fiókkezelő oldalon.
  2. Biztonság > Alkalmazásspecifikus jelszó > Jelszó létrehozása
  3. Kövessük a lépéseket és adjuk meg az egyes alkalmazásokra vonatkozó jelszavakat. Ettől kezdve ezekkel tudunk majd belépni a problémás alkalmazásokba.

A listához összesen 25 új jelszót adhatunk, ha az Apple ID jelszavunk módosul, ezek a jelszavak is törlődnek. Ekkor a rendszer ismét automatikusan kijelentkezteti az iCloudot használó alkalmazásokat és újra végig kell mennünk a jelszómegadás lépésein.

A módosítás a felhasználók 90%-át nem érinti, ugyanis a gyári alkalmazások használatára nem vonatkozik, csak azokra, amelyek nem nem támogatják natívan a kétlépcsős ellenőrzést/kétlépéses hitelesítést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük